Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over tomaten!

Een groente die niet natuurlijk niet mag ontbreken in de keuken is de tomaat! Graag vertel ik je er dan ook meer over in dit artikel.

Wat zijn tomaten?

De tomaat is natuurlijk alom bekend en populair, niet alleen als groente zelf, wat door de sappige smaak wel iets weg heeft van fruit maar ook zeker als saus. De plant behoort tot de  nachtschadeachtigen waartoe ook de aubergine toe behoort. 

Op Jaimy’s Kitchen behoort de tomaat tot de vruchtgroenten, net als erwtjes en komkommer.  De tomaat behoort toch wel tot de mediterrane cultuur, waar de plant net iets eenvoudiger te kweken is in volle grond.

Wanneer is tomaat in het seizoen?

Tomaten planten mogen pas vanaf half mei buiten staan, het is in Nederland dus een echte zomergroente maar de kwetsbare tomatenplant wordt met name gekweekt middels glastuinbouw. Tomaten staan immers niet graag in de wind en regen, wat natuurlijk volop aanwezig is in Nederland.

Belast ik het milieu door het eten van tomaten?

Tomaten als groente zijn niet de beste keuze voor het milieu. Dus als je kan kiezen, pak dan een een tomaat van de Azura-tomaten welke van nature een lage ecologische voetafdruk hebben. Je kan ook kiezen voor sla of bonen.

Zijn tomaten gezond?

De rijpe vrucht is wel gezond zijn namelijk rijk aan kalium Daarnaast bevatten tomaten ook nog eens verschillende antioxidanten , maar dit is wel in tegenstelling tot de rest van de plant, die giftig is. Hou hier dus rekening mee dat je niet per ongeluk de takjes of blaadjes mee bereid.

De smaak van tomaten

De smaak van een tomaat is afhankelijk van het zoet- als zuurgehalte. Maar een tomaat is van nature sappig en fris van smaak.

Verschillende bereidingswijzen

Tomaten kun je heerlijk eten als rauwkost of als tomatenpuree. Tomaten zijn ook ontzettend lekker als soep of op lasagne. Eigenlijk zijn de tomaten eindeloos te variëren en daarom zijn ze ook zo ongekend populair.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.