Alles over spruitjes!
Spruitjes jeetje wat een smaak? Je kan er van houden maar de meeste mensen doen dat niet, hoe goed ken jij ze eigenlijk? En heb jij al mijn recepten geproefd die WEL ontzettend lekker smaken, doordat ik ze op een verrassende manier heb klaar gemaakt!
Wat zijn spruitjes?
Spruitjes officieel spruitkool, het is een wintergroente die niet echt populair is onder kinderen met name door de wat bittere smaak. Zoals de naam al doet vermoeden is het dus een koolsoort, en het behoort dan ook, net als bloemkool en boerenkool tot de kruisbloemen.
Op Jaimy’s Kitchen zijn ze echter ingedeeld bij de bloemgroenten. Het typische aardappelen, vlees en groenten (AVG) gerecht met spruitjes is dan ook absoluut onderdeel van de Nederlandse eetcultuur.
Wanneer zijn spruitjes in het seizoen?
Zoals al eerder gezegd zijn spruitjes een echte wintergroenten, ze kunnen namelijk met gemak strenge vorst van zeker wel min 10 graden celsius doorstaan. Jammer dat de winters steeds zachter worden met deze eskimo groenten in de gelederen. Ze doen dit doordat zetmelen worden omgezet in suikers, wat de cellen wapent tegen bevriezing.
Belast ik het milieu door het eten van spruitjes?
Spruitjes in het winterseizoen zijn een aanrader als je milieubewust wilt eten.
Zijn spruitjes gezond?
Spruitjes zijn super gezond. Ze bevatten een hoge concentratie van vitaminen en mineralen, samen met essentiële voedingsvezels. Spruitjes bevatten vitamine B1, B2, B6, C en K. Daarnaast bevatten ze ook foliumzuur.
De smaak van spruitjes
Kinderen houden er niet van, met name omdat spruitjes een wat bittere smaak hebben. Sommige mensen eten ze het liefste als er een keer vorst is geweest, dit zou namelijk de smaak ten goede komen.
Verschillende bereidingswijzen
Gekookte spruitjes in het AVG’tje zijn heerlijk. Je kan ze echter ook prima uit de over eten in een ovenschotel.
Tot slot
Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.
Aanvullende noot
Net als boerenkool zijn spruitjes ook lid van de familie van de voedzame kruisbloemige groenten. De kleine, koolachtige knolletjes groeien in de koude maanden aan de plant. Ze kunnen tegen vrieskou, en zijn daarom goed te gebruiken in winterse maaltijden. Hoewel ze klein zijn bevatten spruitjes enorm veel voedingsstoffen. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine K. In een portie van 155 gram gekookte spruitje zit 137% van de ADH. Vitamine K is essentieel voor de botten en het hart en ook belangrijk voor de hersenfunctie. Spruitjes zijn verder een prima bron van vitamine A, B en C en de mineralen mangaan en kalium. Bovendien bevatten ze veel vezels en alfaliponzuur, twee dingen die bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Vezels vertragen het stofwisselingsproces in het lichaam, wat ervoor zorgt dat glucose langzamer in de bloedbaan terecht komt. Dit betekent dat er minder bloedsuikerpieken zullen optreden na het eten van een vezelrijk maal. Alfaliponzuur is een antioxidant die een hoog bloedsuikergehalte kan verlagen en de insulinegevoeligheid van het lichaam kan verhogen. Insuline is het hormoon dat nodig is voor de opname van suiker uit het bloed in de cellen. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te hoog of te laag wordt. Alfaliponzuur blijkt ook de symptomen van diabetische neuropathie, een pijnlijke vorm van zenuwschade die veel mensen met diabetes treft, te verminderen.
Kortom:
Spruitjes zitten vol met voedingsstoffen en bevatten vooral veel vitamine K. Ook zit er veel alfaliponzuur in, een antioxidant die goed is voor mensen met diabetes.