Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over snijbonen!

De peulvruchten zijn een grote happy family met een exclusieve eigenschap, namelijk ‘de peulen’. Ze zijn favoriet van mij en waarom? Lees er alles over in dit artikel.

Wat zijn snijbonen?

Snijbonen behoren tot de ‘boon’-achtige. Net als de sperziebonen, ze zijn zelfs het langere broertje van en behoren daarmee ook tot de peulvruchten. Peulen zijn zijn onderdeel van de vlinderbloemenfamilie en het exclusieve kenmerk binnen deze familie is de aanwezigheid van peulen, buiten deze familie komt dit niet voor. Je kan onderscheid maken tussen het eten van de peulen zelf, zoals bij sperziebonen en peultjes, of het eten van de zaden die in de peulen liggen, zoals bij erwten, linzen en de tuinboon.

De snijboon dankt haar naam omdat ze vol taaie draden zit en dus altijd gesneden moest worden. Tegenwoordig zijn deze rassen doorontwikkeld waardoor de taaie draden in de meeste soorten verdwenen zijn. De snijboon is het platte, lange broertje van de sperzieboon. 

Oorspronkelijk komen de snijbonen uit midden Amerika, waar bonen een traditioneel ingrediënt is in een hoop verschillende recepten en echt onderdeel van de midden amerikaanse foodculture. Maar tegenwoordig toch ook wel in de Nederlandse.

Wanneer zijn snijbonen in het seizoen?

Snijbonen zijn verkrijgbaar van juli tot en met oktober. Het is dus een zomer en herfst groente.

Belast ik het milieu door het eten van snijbonen?

Alle snijbonen pluk je in een jong stadium, omdat ze dan nog mals zijn. Doordat bonen vrij snel groeien moet je ze regelmatig plukken. Regelmatig plukken zorgt ervoor dat de plant langer door kan.Buiten het eigenlijk seizoen worden snijbonen geïmporteerd of in kassen gekweekt, ze zijn namelijk jaarrond verkrijgbaar. Ze zijn natuurlijk het lekkerste en het gezondste als je ze uit de volle grond eet.

Zijn snijbonen gezond?

De snijboon zit vol vitamine K en dit is belangrijk voor het goed verlopen van de stolling van je bloed en het speelt een rol bij de opname van calcium in je botten wat weer helpt je botten sterk te houden. Snijbonen zijn ook erg rijk aan vezels.

De smaak van snijbonen

Snijbonen hebben een typische bonen smaak, ze zijn iets stugger dan sperziebonen maar vergelijkbaar qua smaak. De snijboon wordt dan ook vaak gesneden voordat je ze eet.

Verschillende bereidingswijzen

Snijbonen kun je beter niet rauw eten. Ze worden gekookt maar kunnen ook gebakken of gewokt worden. Persoonlijk vind ik het lekker in een pasta met pesto.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.