Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over shiitake!

Waar champignon letterlijk Frans is voor paddenstoel, wil ik graag de Oosterse variant bespreken namelijk de letterlijke Japanse vertaling voor champignon, ofwel de shiitake. Lees er snel meer over in dit artikel.

Wat is shiitake?

De shiitake is een eetbare paddenstoel, en natuurlijk familie van de champignon. Het is eigenlijk het vruchtlichaam van een zwam die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. En waar de naam champignon letterlijk frans is voor paddenstoel, zo is de naam shiitake letterlijk Japans voor paddenstoel. In China wordt de paddenstoel dan 'xiang gu' genoemd, wat zoiets betekent als 'goed ruikende paddenstoel’.

Op Jaimy’s Kitchen vind je de shiitake terug in de groep met paddenstoelen, waartoe ook de champignon behoort.

Wanneer is shiitake in het seizoen?

Van nature is het herfstweer natuurlijk goed voor de kweek van paddenstoelen, ze gedijen vaak goed in vochtig weer met nat hout. De traditionele manier van kweken op stukken boomstam wordt in Europa nog altijd veel gedaan, ook worden andere methoden toegepast.

Belast ik het milieu door het eten van shiitake?

Shiitakes komen van oorsprong uit China, Japan en Korea, gelukkig zijn er ook veel Nederlandse telers. Shiitakes uit Nederland hebben dan ook een lage milieubelasting. Het is vrij eenvoudig om goede omstandigheden te creëren voor de kweek. 

De shiitake is lang houdbaar in de koelkast, namelijk één tot twee weken.

Is shiitake gezond?

Shiitakes zijn zeer geschikt voor een gezond eetpatroon. Ze bevatten dan ook geen calorieën en geen vetten. De shiitake werkt bloedzuiverend, bloeddruk en cholesterol verlagend en ze hebben een positieve werking op het voorkomen van ziekten die veroorzaakt worden door (hoog) cholesterol.

Er wordt nu nog wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van de shiitake, omdat ze binnen de traditionele Chinese geneeskunde al eeuwenlang als geneeskrachtige paddenstoel beschouwd wordt. Volgens onderzoeken heeft het regelmatig consumeren van de vrucht een gunstige invloed op bloeddruk- en cholesterol, zonder dat er van een medicinale werking kan worden gesproken.

De smaak van shiitake

Shiitakes hebben  sappig vruchtvlees en een kruidige smaak.

Verschillende bereidingswijzen

Gebruik hem om te roerbakken of te stoven.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.