Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over radijsjes!

Het radijsje is onderdeel van mijn huisstijl, was je dat al opgevallen? Ik vertel je graag meer over een van mijn favoriete ingrediënten in dit artikel. Lees dus snel verder!

Wat zijn radijsjes?

De radijs is een plant uit de kruisbloemenfamilie net als de bloemkool, boerenkool, broccoli en paksoi en natuurlijk nog verschillende andere soorten, die overigens niet allemaal eetbaar zijn. 

Binnen Jaimy’s Kitchen valt de radijs in de groep wortel en knol, waarbij de radijs een wortel gewas is. De radijs kan wel gezien worden als een groente uit de franse eetcultuur.

Wanneer radijsjes in het seizoen?

Radijsjes zijn verkrijgbaar van maart tot en met oktober, zeg maar van de voor- tot en met de nazomer.  Indien radijs in de volle grond worden gekweekt, dan is de start begin maart. Voor een herfstteelt, dan zal er vanaf begin juli tot ongeveer half augustus gezaaid worden.

Belast ik het milieu door het eten van radijsjes?

Radijs is in Nederland een echt voorjaarsgewas met een toenemende teelt onder verwarmd glas en een vermoedelijke inkrimping onder koud glas en in de volle grond. Radijsjes uit de volle grond afkomstig uit Nederland zijn dus een uitstekende keuze, echter gebeurt de teelt ook steeds vaker in verwarmde kassen, waardoor er een lichte milieubelating optreed als je radijsjes koopt. Hier kun je dus wel zelf op letten.

Qua houdbaarheid kun je erop letten dat als je het blad laat zitten de radijs snel leeg of sponzig wordt. Alle voedingsstoffen trekken uit de knol en gaan dan naar het blad. Radijs is dus vrij kort houdbaar en dat komt met name door het hoge vochtgehalte. Radijs is niet geschikt om in te vriezen. Probeer dus goed te timen als je radijsjes koopt en eet om onnodige verspilling te voorkomen.

Zijn radijsjes gezond?

De kleine knolletjes zitten vol calcium en magnesium. Daarnaast zijn radijsjes heel goed voor je lever. De groente wordt ook vaak aangeraden aan mensen met geelzucht met name omdat ze het lichaam zouden zuiveren.

De smaak van radijsjes

Radijsjes zijn fris van smaak en heerlijk in een salade, ze zijn erg knapperig en met een stevige bite.

Verschillende bereidingswijzen

Ze komen dan ook voor in typisch mediterrane of franse gerechten gecombineerd met olijven en sla. Ze zijn met name lekker rauw in salades, maar kunnen ook zeker gekookt worden of op andere wijzes bereid.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.

Aanvullende noot

Deze mooi gekleurde groente (vooral rood, maar soms wit, rood-wit, geel of paars) staat bekend om de pittige smaak en knapperige textuur. Sommige varianten zijn daarnaast erg goed bestand tegen koude en kunnen bij vorst overleven. Radijsjes bevatten veel vitamine B en C en kalium De peperachtige smaak wordt toegeschreven aan een speciale groep van zwavelbevattende verbindingen genaamd isothiocyanaten, die in verband gebracht worden met allerlei gezondheidsvoordelen. Deze krachtige plantenstoffen gedragen zich als antioxidanten in het lichaam en werken ontstekingsremmend. Radijsjes zijn uitgebreid onderzocht vanwege hun mogelijke kankerwerende eigenschappen. Een in vitro studie wees zelfs uit dat isothiocyanaat-rijk radijsextract de groei van menselijke borstkankercellen verhinderde. Dit effect werd ook waargenomen bij laboratorium- en dierstudies met dikkedarm- en blaaskankercellen. Hoewel veelbelovend, is er wel meer onderzoek nodig met mensen om de kankerwerende vermogen van radijs te bevestigen.

Kortom: 

Radijsjes zijn een zeer goede bron van vitamine B, C en kalium. Daarnaast bevatten ze isothiocyanaten, die een kankerremmende werking zouden kunnen hebben.