Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over rabarber!

Rabarber een tikkeltje opmerkelijk en met een zure smaak. Toch een van mijn favoriete groente. Lees snel waarom in dit artikel.

Wat is rabarber?

Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Dit is een familie waarvan veel planten  van tweezaadlobbige zijn dat wil zeggen dat er twee zaadlobben nodig zijn voor de kieming en eerste groei van de jonge plant..

De rabarber komt vermoedelijk uit China naar het westen, in West-Europa is het nog een relatief (vergeleken met andere groentes) nieuw ingrediënt. Oorspronkelijk diende rabarber vooral als geneesmiddel, maar stilaan veroverde de stengel een plaats in onze Nederlandse eetcultuur, met name als compote of zoet nagerecht. De veronderstelde geneeskrachtige werking van rabarber is op mensen overigens nooit bewezen, maar mogelijk komt dat nog.

Op Jaimy’s Kitchen is rabarber een bladgewas, dit komt omdat je de bladsteel eet. Het valt daarmee in dezelfde groep als prei, waarvan je mogelijk in eerste instantie denkt dat het een bolgewas is.

Wanneer is rabarber in het seizoen?

Rabarber is van oktober tot en met juli verkrijgbaar van Nederlandse bodem. In het voorjaar en de zomer groeit rabarber in de buitenlucht. Voor de vroege teelt worden de pollen buiten afgedekt met plastic folie.Bij de buitenteelt is het belangrijk om na de langste dag geen stelen meer te oogsten, zodat de plant voldoende reservestoffen voor het volgend jaar kan vormen. 

Rabarber wordt ook in de winter geteeld, dit noemen we geforceerde teelt. Dat wil zeggen dat één tot drie jaar oude pollen in de winter in donker gemaakte schuren of kassen worden opgezet. Alvorens de pollen kunnen worden geforceerd, moeten zij voldoende kou hebben gehad om de knoprust te doorbreken. Dit kan via natuurlijke of kunstmatige (in koelcellen) worden verkregen. Vroege rassen hebben minder kou nodig dan late. April t/m juli van de volle grond en van oktober t/m april uit de geforceerde teelt.

Belast ik het milieu door het eten van rabarber?

Bij de vroege teelt is de CO2 uitstoot tot een minimum beperkt, mits afkomstig van Nederlandse bodem, voor de geforceerde teelt zal het milieu enigszins belast worden.

Is rabarber gezond?

Rabarber bevat koolhydraten, eiwit en een heel klein beetje vet. Verder aan mineralen zoals kalium,  calcium, ijzer en aan vitamines B1, B2 en C.

De smaak van rabarber

Rabarber heeft een erg bijzondere, unieke en tikkeltje fris-zure smaak. Er zijn verschillende soorten rabarber, je hebt ze namelijk met geheel groene en met groen rode en met rode stelen. Hoe groener, hoe zuurder, maar groens is niet 'onrijp'.

Verschillende bereidingswijzen

Zowel warm als koud gegeten bijvoorbeeld als een compote of een zoet nagerecht

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.