Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over prei!

Zo'n lange witte steel met groene blad uitschieters, we noemen het prei! Maar wat is het eigenlijk, wanneer is deze groente in het seizoen, en is het wel gezond? Lees er alles over in dit artikel!

Wat is prei?

De prei plant behoort tot de narcisfamilie en is een bedektzadige plant, dat wil zeggen dat de zaden in de vrucht liggen. Prei is net als de asperge een eenzaadlobbige dat wil zeggen dat er een kiemlob in het zaad aanwezig is per plant. Daarnaast is de prei familie van de ui.

Wanneer is prei in het seizoen?

Bij prei kan een verschil worden aangebracht tussen zomer prei en winterprei, maar hieruit kun je concluderen dat prei jaarrond verkrijgbaar is uit de volle grond. Zomerprei kan in de zomer en de herfst worden geoogst en winterprei in de winter en lente. Winterprei is iets korter en steviger dan zomerprei.

Belast ik het milieu door het eten van prei?

Een Nederlandse prei is een uitstekende keuze gelet op de CO2 uitstoot van de productie, help je lokale ondernemer door het kiezen voor zijn product.

Is prei gezond?

Het donkergroene deel van de prei bevat de meeste vitamines, maar prei is een uitstekende gezonde keuze, het bevat veel vezels en voedingsstoffen en is eigenlijk een echte vitaminen-, mineralen- en vezelbom. Zo zit deze groene bladgroenten vol vitamine C

De smaak van prei

Prei smaakt zoeter dan ui, vooral na het koken. Maar het blijft een lichte uiensmaak houden, licht aromatisch en met een zachte bite.

Verschillende bereidingswijzen

Prei kun je koken, roerbakken, grillen en een heerlijke ovenschotel mee maken. Prei kun je ook rauw eten, al wordt dat minder snel gedaan.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.