Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over pompoen!

Met een echte Hollandse oranje kleur en het hoge vitamine C gehalte is de pompoen een van mijn favorieten. Lees snel verder voor de verschillende redenen.

Wat is pompoen?

De pompoen is natuurlijk hartstikke bekend, enerzijds van de enge gezichten met halloween. Maar ook gewoon omdat de pompoen hartstikke lekker is, maar wat is het eigenlijk voor plant? De pompoen kan het beste vergelijken worden met de aubergine, komkommer en meloen. Ze namelijk is ook onderdeel van de nachtschadefamilie van bedektzadige planten. Warbij de zaden in de vrucht liggen. De harde schil aan de buitenkant is bescherming voor het zachte vruchtvlees met grote zaden aan de binnenkant.

Wanneer is pompoen in het seizoen?

Het oorspronkelijk seizoen van de pompoen is de winterperiode. Echter zijn pompoenen jaarrond verkrijgbaar uit Nederland.

Belast ik het milieu door het eten van pompoen?

Als je de pompoenen in het seizoen eet, zo rond september en oktober scheelt dat zeker in de portemonnee, ze zijn dan namelijk volop verkrijgbaar. Let er daarbij wel op dat je dan een Nederlands product selecteert in de supermarkt.

Is pompoen gezond?

Pompoenen leveren naar verhouding weinig calorieën, maar bevatten wel veel vezels. Daarnaast zijn de volgende voedingsstoffen aanwezig: ijzer, calcium en vitamine E. Maar wat met name goed is voor je gezondheid is de hoeveelheid vitamine C die je  binnen krijgt.

De smaak van pompoen

De smaak van een pompoen is melig, en erg zacht van textuur. Het heeft een beetje een zoete smaak.

Verschillende bereidingswijzen

Met pompoen kun je eindeloos variëren, het is lekker als soep of in een salade. Ook kun je er heerlijke ovenschotels mee maken.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.