Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over plantaardig of veganistisch eten

Plantaardig of veganistisch eten: grote kans dat je er wel eens iets over hebt gelezen. Er zijn steeds meer hippe vegan restaurantjes en ook in de supermarkt is het aanbod plantaardige producten ontzettend gegroeid. Maar wat houd plantaardig of veganistisch eten eigenlijk in en waar moet je op letten?

Het verschil tussen plantaardig en veganistisch

Wat is plantaardig of veganistisch eten eigenlijk? Met een plantaardig eetpatroon wordt bedoeld dat je de nadruk legt op plantaardige ingrediënten zoals fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden en minder of geen vlees, vis, melkproducten, kaas en eieren consumeert. Als je helemaal geen dierlijke producten meer gebruikt, dan spreken we van een vegan of veganistische leefstijl. Een veganist vermijdt  het gebruik van dierlijke producten: denk dan aan het laten staan dierlijk voedsel zoals vlees en vis maar bijvoorbeeld ook producten van leer of wol, zoals kleding, schoenen en tassen.

Voordelen van plantaardig eten

In Nederland wordt er steeds vaker gekozen voor een plantaardig(er) eetpatroon. Ook zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een veganistisch eetpatroon. Hier zijn verschillende redenen voor zijn: sommige mensen kiezen ervoor omdat het goed is voor het dierenwelzijn, het klimaat en milieu, maar je kunt er ook voor kiezen omdat het positieve effecten heeft op je gezondheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kiezen voor een plantaardig eetpatroon voordelen heeft voor je gezondheid: zo daalt de kans op hart- en vaatziekten als je vaker volkoren granen, peulvruchten, groente, fruit en noten eet en minder vlees consumeert.

 

Beginnen met plantaardig eten

Als je vaker plantaardig wilt eten, dan hoef je niet meteen je hele voedingspatroon om te gooien. Je kunt beginnen met een stukje bewustwording: wat eet je momenteel en welke maaltijd zou je plantaardig(er) kunnen maken? Een eerste stap kan je ontbijt zijn: als je momenteel met yoghurt ontbijt, zou je eens voor een plantaardige variant kunnen kiezen. Gebruik je vaak melk? Probeer dan eens amandelmelk, sojamelk of havermelk. Ben je op zoek naar tips om vaker vlees te vervangen door een plantaardige optie? Lees dan ook eens de blog over vegetarisch eten

 

Veganistisch eten: waar moet je op letten?

Als je veganistisch wilt eten – dus alle dierlijke producten wilt laten staan – dan is het goed om op te letten of je genoeg eiwitten, calcium, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 binnen krijgt. Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten. Daarom is het advies van om een vitamine B12 supplement te slikken als je kiest voor een veganistisch eetpatroon. Als je veganistisch wilt gaan eten, is het daarnaast aan te raden om naar een diëtist te gaan. Hij/zij kan jou advies geven over hoe je voldoende voedingsstoffen kunt blijven binnenkrijgen. Ook kan je online een eetdagboek bijhouden, bijvoorbeeld de Eetmeter van het Voedingscentrum. Op deze manier kan je zien of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

10 x plantaardige foodswaps

  1. Vervang melk eens door havermelk, amandelmelk of sojamelk
  2. Kook eens met peulvruchten in plaats van vlees
  3. Vervang vleeswaren op brood door hummus, plantaardige zuivelspread met groenten of 100% pindakaas
  4. Kies eens voor plantaardige yoghurt, zoals haveryoghurt of sojayoghurt
  5. Gebruik eens vegetarisch gehakt: je proeft nauwelijks verschil!
  6. Experimenteer met edelgistvlokken in plaats van kaas
  7. Gebruik plantaardige boter: wist je dat margarine in principe uit plantaardige vetten bestaat?
  8. Kies voor scrambled tofu in plaats van scrambled eggs
  9. Probeer eens een vegetarische burger  in plaats van een rundvleesburger
  10. Ga eens voor sorbetijs: hier zit in principe geen zuivel in

 

‘’Carlijn (@eentikkiegezonder) is voedingswetenschapper en leefstijlcoach. Voor Jaimy’s Kitchen schrijft ze informatieve blogs rondom voeding en leefstijl’’