Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over paprika!

Vaak met 3 verschillende kleuren verpakt, maar wat is een paprika precies? Lees er snel alles over in dit artikel.

Wat is paprika?

De paprika is eigenlijk een heester plant (een soort houtachtige opstaande plant) en de paprika zelf een bes. Het is een vruchtgroente. De plantenfamilie waartoe de paprika behoort is die van nachtschadefamilie waartoe ook de aubergine en de tomaat behoren. Deze familie is van het type bedektzadigen, waarbij de zaden in de vrucht liggen.

Wanneer is paprika in het seizoen?

Paprika's groeien in Nederland met name in kassen die dé ideale groeiomgeving bieden aan de plant. Hierdoor zijn ze jaarrond beschikbaar. Het echte seizoen voor de Nederlandse paprika is vanaf half april tot en met eind oktober.

Belast ik het milieu door het eten van paprika?

De paprika is na de tomaat een van de belangrijkste gewassen in de glasteelt. Maar kan ook zeker uit de volle grond komen. Echter houdt de plant met name van een warme omgeving, er zal dan dus genoeg zon moeten zijn, hetgeen in Nederland niet altijd gegarandeerd is. Je moet dus wel rekening houden met een kleine milieubelasting bij het eten van paprika’s.

Is paprika gezond?

Rauw zijn paprika’s het gezondste omdat je dan optimaal gebruik maakt van de aanwezige voedingsstoffen. Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C.

De smaak van paprika

De smaak van paprika is fris en vers echter de verschillende kleuren verschillen ook van smaak, namelijk:

  • de groene paprika is bitter, 
  • de gele is iets minder bitter, 
  • de oranje haast zoet en 
  • de rode paprika kan heel zoet smaken.

Verschillende bereidingswijzen

Paprika’s kun je grillen roosteren, of in een soepje verwerken. Je kan er letterlijk alle kanten mee op. Ze kunnen rauw gegeten worden in een salade, of gekookt en gebakken. Een leuke variatie is de gevulde paprika’s uit de oven. Heerlijk.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.