Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over paksoi!

Met de roots in Azië is paksoi natuurlijk een van mijn favorietjes. Het ziet en klinkt erg exotisch maar is eigenlijk gewoon kool. Lees er snel alles over in dit artikel.

Wat is paksoi?

Paksoi behoort, net als andere koolsoorten, tot de kruisbloemenfamilie. Het is dan ook een kool gewas (maar ook een bladgewas) dat oorspronkelijk uit Azië komt, daar dankt het ook de naam aan het is namelijk een verbastering van de Kantonese aanduiding voor de groente, baak choi (het wordt namelijk ook wel pak-choy genoemd).

Paksoi is snelgroeiend en heeft een korte teeltduur, de vorm van paksoi is langwerpig met groene bladeren, zowel de steel als bladeren zijn eetbaar.

Wanneer is paksoi in het seizoen?

Hoewel het oorspronkelijk uit Azië komt is kool natuurlijk erg Nederlands. De plant is jaarrond verkrijgbaar uit de volle grond.

Belast ik het milieu door het eten van paksoi?

Nee paksoi is qua milieuimpact een uitstekend keus, en indien afkomstig uit Nederland zijn er geen negatieve effecten zij effecten van (langdurig) transport en waarschijnlijk minder gebruik van middelen om de houdbaarheid te beïnvloeden.

Is paksoi gezond?

Zeker is paksoi hartstikke gezond, ze zitten namelijk bordevol vitamines en mineralen. Zoals vitamine A en vitamine C daarnaast is calcium, ijzer, mangaan, fosfor, kalium en magnesium aanwezig. Een groente die zeer rijk aan verschillende mineralen is!

De smaak van paksoi

Paksoi is een knapperige groente met een frisse smaak en stevige bite.

Verschillende bereidingswijzen

Met paksoi kun je eigenlijk van alles, het kan verwerkt worden in salades, wokgerechten, roerbakgerechten of als stamppot verwerkt kan worden. Je kan paksoi zowel rauw eten, gekookt als gebakken.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.