Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over Matcha groene thee poeder

Deze hele week zal in het teken staan van van Matcha, oftewel Japanse groene thee. In Japan heb ik écht kennis gemaakt met Matcha en sindsdien heb ik mijzelf voorgenomen om te experimenteren met dit groene thee poeder. Vandaag vertel ik jullie wat meer over Matcha en welke drie Matcha recepten jullie deze week van mij kunnen verwachten.

Matcha in Japan

Voordat wij afgelopen zomer naar Japan gingen, was ik helemaal niet zo'n fan van Matcha, omdat ik het alleen van mierzoete latte's kende of van korrelige Matcha thee. Niet echt mijn ding. In Japan heb ik echte Matcha leren kennen, totaal niet korrelig en op zoveel verschillende manieren. De mierzoete drankjes heb je uiteraard ook in Japan, zoals bij de Starbucks, maar ook die smaakten op zijn tijd best lekker. Matcha is echt een levensstijl in Japan en toen ik uitleg over het maken van een goede kop Matcha thee in een klein winkeltje in Osaka, was ik verkocht. Ik kocht twee verschillende Matcha poeders en heb er laatst mee geëxperimenteerd. Ik ben fan! Vandaag wil ik jullie ook fan maken door te beginnen met wat meer over de groene thee te vertellen. De rest van de week volgens recepten.

Matcha

Wat is matcha?

Dit is een poeder van groene thee, oorspronkelijk uit China, maar het wordt in grote getallen in Japan gedronken en verbouwd. De groene thee bladeren worden helemaal tot een poeder vermalen en met water van 80 graden vermengd.
Kwalitatief is matcha poeder zeer hoogwaardig en wordt het hele blad van de thee genuttigd. Het bevat hierdoor meer cafeïne en antioxidanten in vergelijking met bijvoorbeeld zwarte thee. Gezond dus!

Hoe wordt matcha thee bereid?

Een theelepel van het Matcha poeder wordt vermengd met water van 80 graden en met een 'chasen' oftewel een bamboe klopper vermengd tot een gladde en schuimende massa. Je zou ook een garde kunnen gebruiken of een een krachtige blender, maar uiteraard is dit niet de traditionele manier van het bereiden van een kopje matcha thee. Is je blender niet krachtig genoeg? Dan kan het zijn dat de structuur korrelig blijft.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van matcha?

Matcha bevat dus een grote dosis antioxidanten, maar ook veel aminozuren, doordat de bladeren uit het zonlicht gehouden worden een 25 dagen voor de oogst.

  1. Het verlaagd je bloeddruk.
  2. Verlaagd de kans op hartklachten en kanker.
  3. Veglaagd cholesterol gehalte.
  4. Verhoogd concentratie doordat het L-Theanine bevat. Dit balanceert de cafeïne in Matcha.

Verschillende kwaliteiten matcha?

In Japan hanteren ze drie verschillende kwaliteiten matcha:

  • Ceremony Grade: gebruikt voor Matcha thee in de puurste vorm. Fel groen en licht zoete smaak. Dit is de hoogste kwaliteit matcha en daarom ook de meest prijzige variant.
  • Premium Grade: ook geschikt voor thee, latte's en smoothies. Iets doffer van kleur dan de ceremony grade en minder zoet.
  • Cooking Grade: gebruikt voor smoothies of om mee te koken. Heeft een iets bittere smaak en is minder felgroen van kleur.

Waar koop je matcha?

Het groene goedje kun je in toko's kopen. Wellicht dat ze daar vaak de Cooking Grade verkopen, maar goede toko's hebben vaak ook betere kwaliteit Matcha. Daarnaast kun je Matcha bij koffie en thee winkels kopen en het aanbod is ook groot in online winkels.

Mijn favoriete matcha recepten:

Dit zijn mijn favoriete recepten met matcha erin verwerkt.
1. Matcha Smoothie Bowl

2. Matcha Dadel Fudge

3. Coconut Matcha Latte

Heb je nog meer vragen over Matcha, stuur mij gerust een berichtje!