Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over mais!

De knabbel kolf vol met vitamine B en heerlijk als extra ingrediënt. Mais, lees er snel alles over.

Wat is maïs?

Maïs is een graanachtige afkomstig uit Midden-Amerika en behoort tot de grassenfamilie. Maïs is een eenhuizige plant dat wil zeggen dat mannelijke en vrouwelijke varianten op dezelfde plant voorkomen. Het eetbare deel van de plant de ‘maïskorrels’ groeien in de kolven.  

Sommige soorten maïs hebben een heel hoog zetmeelgehalte. Andere soorten een hoog suikergehalte, zoals suikermais. Dit is de soort die we eten. Bij suikermaïs is de suiker in de korrels nog niet is omgezet in zetmeel.

Mais is op Jaimy’s Kitchen integendeel in de groep met bollen, net zoals de lente ui, wist je dat Mais behoort tot de top 5 meest gegeten groenten in ontwikkelingslanden? Net zoals de zoete aardappel. Het is dus onderdeel van de wereldwijde eetcultuur.

Wanneer is maïs in het seizoen?

Nederlandse suikermaïs is volop verkrijgbaar in de maanden augustus en september uit de volle grond in onze ogen is het dan ook een herfstgroente. Maar in principe is maïs het hele jaar door verkrijgbaar.

Belast ik het milieu door het eten van maïs is?

Het telen van maïs vindt zeker plaats in Nederland, de variant die wij eten is suikermais. De belasting voor het milieu bij het eten van maïs is dan ook minimaal mits deze afkomstig is uit Nederland.

Is maïs gezond?

Mais bevat vezels en koolhydraten, het merendeel van de koolhydraten zijn complexe koolhydraten. Dit zijn goede koolhydraten die je lichaam langzaam afbreekt en je bloedsuikerspiegel minder snel laat stijgen. Echter is is vooral het vitamine B complex ruimschoots vertegenwoordigd. Zo bevat maïs veel vitamine B1, wat belangrijk is voor de werking van je hart en zenuwstelsel. Maar ook bevat het vitamine B2 en B3, allebei nodig voor een gezonde huid en een goede energievoorziening. Daarnaast brengt mais je vitamine B5. 

Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.

De smaak van maïs

Mais smaakt erg zoet van smaak, lekker!

Verschillende bereidingswijzen

Je kan maiskolven grillen op de bbq of maïs gebruiken in een salade, je kunt het zowel rauw als gekookt eten.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.