Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over lente uien!

Klein van stuk en vaak ‘voor erbij’ maar zeker noemenswaardig de lente-ui. Wat is dit eigenlijk voor groente? Lees het snel.

Wat is lente-ui?

De lente ui is de tegenhanger van de bos ui, het betreft dezelfde plant alleen de lente ui wordt in het voorjaar en de bos ui in het najaar geoogst. Beide behoren, net als circa 700 anders soorten tot de Allium-familie welke allen meerjarige bolgewassen zijn. 

De planten komen met name in de gematigde streken van het noordelijk halfrond voor. Met uitzondering van Chili, Brazilië en tropisch Afrika. Belangrijke familieleden (en culinaire kruiden) zijn de ui, knoflook, prei en bieslook. Een sterke urinegeur, maar minder sterk dan asperges, is karakteristiek voor de gehele familie. 

Op Jaimy’s Kitchen behoren ze tot de bolgewassen waartoe ook maïs behoort de lente ui hoort wel tot de Franse eetcultuur.

Wanneer is lente-ui in het seizoen?

De lente ui is jaarrond verkrijgbaar uit Nederland. Het officiële seizoen is mei tot en met oktober. Het best doen ze het van februari tot april en in juli.

Belast ik het milieu door het eten van lente-ui?

Lente-ui is erg gemakkelijk te kweken. Ze groeien snel en hebben weinig last van lage temperaturen of ziekten.  Je kunt lente-uitjes dicht op elkaar plaatsen, zo kun je meer tegelijk kweken en blijven de uitjes fijn.

De milieu impact van lente ui is dan ook erg laag. Let wel goed erop dat ze afkomstig zijn uit Nederland. En een leverancier met keurmerk is natuurlijk altijd aan te raden.

Is lente-ui gezond?

Alle groenten in deze ajuin-familie danken hun naam aan een krachtige antivirale stof genaamd allicine.  Lente-ui bevat heel weinig calorieën, maar wel veel vezels. Dit uitje zit vol foliumzuur, calcium, ijzer en de vitamines A, C, K en B6.

De smaak van lente-ui

Frisse en sterke smaak.

Verschillende bereidingswijzen

Lente ui is erg lekker voor erbij, je kan hierbij denken aan sausjes zoals yogurt saus of als topping op een wrap. Ook is het lekker als roerbakschotel, in de wok of als een curry. Ook salades en soepen smaken extra goed met een beetje lente-ui :)

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.