Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over komkommers!

Het is een groente die net zo goed fruit had kunnen zijn, lekker sappig. De komkommer! Maar wanneer is het nu precies ‘komkommertijd’? Lees snel verder.

Wat is komkommer?

Komkommer zit een beetje op de grens tussen groente en fruit, echter alleen fruit groeit aan een houtachtige plant, dat is bij komkommer niet het geval. Het is dan ook een groente en dan wel een vruchtgroente (net als de pompoen en aubergine). Wist je trouwens dat een augurk van dezelfde plant komt als een komkommer? De komkommer komt van de gelijknamige plant, namelijk de komkommerplant. Wat een eenjarige plant is.

Wanneer is komkommer in het seizoen?

Komkommer uit Nederland is afkomstig uit de glastuinbouw, de plant houdt namelijk erg van warmte en kan slecht tegen (vries)kou en regen. De vruchten zijn dus het hele jaar verkrijgbaar. Maar het seizoen is dan logischerwijs de zomer, al zul je in de supermarkt niet snel komkommers uit de volle grond tegen komen.

Belast ik het milieu door het eten van komkommer?

Nederlandse komkommers komen met name uit de glastuinbouw andere exemplaren worden geïmporteerd uit de Zuid-Europese landen. Het eten van komkommers is dus belastend voor het milieu.

Is komkommer gezond?

Komkommer zijn goed tegen chronische ziekten, zo wordt gezegd. Maar zijn ze echt zo gezond? Een komkommer bevat veel vezels en erg weinig calorieën, Onder andere kalium, vitamine K en antioxidanten zijn er aanwezig. Wist je dat het mineraal kalium je vochtgehalte in balans houdt en de normale bloeddruk in stand.

De smaak van komkommer

Komkommers bevatten erg veel vocht en zijn erg smakelijk. Ze hebben een frisse smaak met lekker bite.

Verschillende bereidingswijzen

Komkommer wordt vooral rauw gegeten in bijvoorbeeld een lekker frisse salade.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.