Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over erwtjes!

De klassieke doperwten met wortelen is natuurlijk alom bekend en geprezen, maar wat weet jij nog niet van de doperwt? Lees het snel in dit artikel.

Wat zijn erwten?

Erwten of erwtjes zijn eigenlijk de zaden van een peulvrucht, welke eetbaar zijn. Echter anders dan vruchtgroenten eet je nu niet de vruchten maar de zaden. De plant is een vlinderbloemig gewas dat wil zeggen dat ze in staat zijn om stikstof te fixeren uit de lucht, dit gebeurt in de wortelknolletjes aan de wortels, hierdoor zijn de zaden zetmeel- en eiwitrijk. Binnen de vlinderbloemenfamilie en de peulvruchten zijn met name de bonen, pinda’s en sojabonen van belang.   

Op Jaimy’s Kitchen vind je erwten terug in de groep met vruchtgroenten, net zoals de aubergine, courgette en komkommer.  Het klassieke doperwten recept is natuurlijk onderdeel van de klassieke Nederlandse keuken.

Wanneer zijn erwten in het seizoen?

In Nederland zijn erwten slechts een erg korte periode in het seizoen, namelijk mei tot en met juli een echte zomergroente dus. Het is dus wel mogelijk om ze uit de volle Nederlandse grond te eten, in de praktijk zal dit echter niet vaak voorkomen.

Belast ik het milieu door het eten van erwten?

De teelt van doperwten is in Nederland gewoon mogelijk. Het importeren van peulen naar Nederland is met name afkomstig uit afrikaanse landen. Mits gegeten in het seizoen uit Nederland, is de milieubelasting minimaal.

Voor de erwtenteelt is de Ph waarde van de grond belangrijk, ze kunnen dan zowel op zand als kleigronden worden geteeld. Voor de uitputting van de bodem zijn peulen niet erg belastend.

Zijn erwten gezond?

Erwten zijn door de wijze van groeien met name erg rijk aan zetmeel en eiwitten. Daarnaast bevatten doperwten nog veel meer gezonde voedingsstoffen, ze zijn dus erg gezond. Ze bevatten vezels, vitamine C, Kalium, ijzer, B- vitamines en foliumzuur. 

Let erop dat bevroren doperwten zelfs nog gezonder zijn verse. Dit komt doordat de erwten na het oogsten, plukken en schillen binnen twee uur worden ingevroren.

De smaak van erwtjes

Doperwten zijn erg smakelijk en fris van smaak.

Verschillende bereidingswijzen

De klassieke bereiding van doperwten is natuurlijk met wortelen of bospenen, maar je kan natuurlijk eindeloos variëren. Je kan doperwten rauw eten door een salade of eerst koken. Ook kun je ze bakken of aanvullen in een wokgerecht.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.