Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over champignons!

Wist je dat champignon letterlijk Frans is voor paddenstoel? Lees snel alles over deze voedzame vitamine B groente.

Wat zijn champignons?

Champignons zijn de vruchtlichamen van schimmels en dus officieel geen groentes, toch worden ze vaak wel zo gezien. De naam champignon is letterlijk Frans voor paddenstoel. Ze behoren dan eigenlijk wel tot de Franse eetcultuur, maar zijn natuurlijk ook helemaal ingeburgerd in Nederland. Op Jaimy’s Kitchen vallen ze binnen de groep paddenstoelen waar bijvoorbeeld ook Shiitake toe behoort.

Wanneer zijn champignons in het seizoen?

Champignons zijn relatief eenvoudig te telen, ze ontstaan vanzelf als de omstandigheden daar goed voor zijn, de meest ideale omstandigheden zijn grotachtige omgevingen echter de natuurlijke omgeving is bosachtig waar met name houtachtige onderdelen erg bevorderend werken voor de groei van champignons. 

De wat meer natte periode van het jaar, het najaar is eigenlijk het ideale seizoen voor de champignon, dit komt doordat zij goed gedijt bij nat hout. Het najaar (eind zomer en herfst) is dus eigenlijk het seizoen. Dit neemt niet weg dat de natuurlijk teelt niet in verhouding staat met de glastuinbouw of champignoncellen waar het overgrote deel (in Nederland) gekweekt worden.

Belast ik het milieu door het eten van champignons?

Nederland kent de twee na grootste champignonteelt van de EU en de vijfde grootste van de wereld (2022) de kans is dus erg groot dat de champignons in de supermarkten uit Nederland afkomstig zijn en niet geïmporteerd, dit kun je natuurlijk altijd even controleren op de verpakking. Daarbij weet je dan ook gelijk dat het overgrote deel van de Nederlandse productie door middel van glastuinbouw plaats vind, als je rekening houdt met ‘het seizoen’ zal dit dus een minder groot effect hebben omdat ze waarschijnlijk het hele jaar door in champignoncellen geproduceerd worden. 

Je kan wel letten op specifieke keurmerken of kiezen voor biologische champignons.

Zijn champignons gezond?

Champignons zijn een bron van vitamine B (zowel B2 als B3) en zijn rijk aan koper, wat belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels.

De smaak van champignons

Champignons hebben een redelijk neutrale en milde smaak met een vrij uitgesproken textuur, ze zijn erg zacht en daardoor goed te combineren. Paddenstoelen in het algemeen hebben een beetje een nootachtige smaak zonder de bite. 

De kastanjechampignon houdt wat minder vocht vast en is daardoor wat steviger textuur waardoor ook de smaak wat voller is.

Verschillende bereidingswijzen

Met de champignon kun je eigenlijk alle kanten op ze zijn heerlijk bij een aziatisch wokgerecht, door een omelet of als bijgerecht.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.