Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over broccoli!

Broccoli de broer van bloemkool, hoe dan denk je? Nou lees snel verder om er alles over te weten te komen en voor inspiratie voor lekkere recepten.

Wat is broccoli?

Broccoli lijkt qua plant erg op de bloemkool. Van de broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten en behoort net als de bloemkool tot de kruisbloemenfamilie. Deze plantenfamilie bevat veel wintergroenten. 

Op Jaimy’s Kitchen zal je de broccoli terugvinden bij de andere bloemgroenten, zoals spitskool, witte kool en spruitjes. Ook de eerder benoemde bloemkool valt hierin. De groente maakt onderdeel uit van de typische Nederlandse eetcultuur. Bestaat die eigenlijk? Jazeker!

Wanneer is de broccoli in het seizoen?

Boerenkool is in het seizoen van mei tot en met november maar het oorspronkelijk deel is juni tot oktober. De broccoli is overigens jaarrond verkrijgbaar in de supermarkt maar het is dus eigenlijk een zomer en herfst groente, buiten het officiële Nederlandse seizoen zal broccoli dus geïmporteerd worden.

Belast ik het milieu door het eten van broccoli?

Let goed op de afkomst bij het kopen van broccoli, de Nederlandse variant zal je altijd schelen in de portemonnee je hoeft immers de extra afgelegde kilometers niet te betalen, daarbij zal de Nederlandse variant ook altijd smaakvoller en gezonder zijn zeker als ze uit de volle grond komen!

Is broccoli gezond?

Broccoli is goed voor de gezondheid want het bevat zowel vezels als vitamine C en ijzer, foliumzuur en kalium. Daarnaast is ook bèta caroteen aanwezig wat in beperkte hoeveelheid erg goed is voor je immuunsysteem (zoals ook bekend van wortelen). Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bèta caroteen. Dit is overigens ook goed voor de groei van kinderen en voor je ogen en botten. De stof wordt namelijk omgezet tot vitamine A.

De smaak van broccoli

Broccoli is zacht van smaak en textuur. De stronkjes hebben een lekkere sappige bite.

Verschillende bereidingswijzen

Gekookte broccoli is zacht van smaak, fris en knapperig. Ik zou broccoli overigens niet rauw eten en ook niet aanraden voor een salade. Wat wel weer lekker is om eens soep te proberen of te combineren in een smoothie.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.