Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over aubergines!

De aubergine is een van de ingrediënten die ik vaak als vleesvervanger gebruik. En mede door de oorspronkelijk afkomst uit Azië, een van mijn favoriete groentes. Lees meer over de aubergine.

Wat is een aubergine?

De aubergine is een ‘vruchtgroente’ van de nachtschadeachtige, dit is de benaming voor een plantenfamilie van bedektzadige planten. Ze worden oa. gekenmerkt door bloemen en doordat ze zich voortplanten door middel van zaden in de vrucht. Er zijn enkele honderdduizenden soorten in deze groep, welke je natuurlijk niet allemaal kunt eten. Op mijn site Jimy’s Kitchen met enkel eetbare exemplaren valt de aubergine binnen de groep vruchtgroenten (waaronder ook de pompoen, tomaat en zoete aardappel vallen).

Aubergines zijn met name onderdeel van de Aziatische food culture, waar ik natuurlijk dol op ben. Echter hoe ga je verantwoordelijke met deze producten om?

Wanneer is de aubergine in het seizoen?

De aubergine gedijt goed in warm weer, en is dan ook oorspronkelijk afkomstig uit de meer tropische klimaten van zuid- en oost Azië. Vermoedelijk kwam de aubergine rond de middeleeuwen richting Europa. Waarna de teelt zich langzaam verplaatste van zuid Europa naar noord Europa (vermoedelijk over een periode van enkele honderden jaren), waardoor wij het (nu nog) vaak zien als een mediterrane groente.

In Nederland eten we met name de paarse variant en deze zijn bijna jaarrond beschikbaar (uit de kas).

Belast ik het milieu door het eten van aubergines?

De aubergine teelt in Nederland is dus intensief door de glastuinbouw, maar ook de import heeft CO2 uitstoot. Een aubergine in de supermarkt is dan ook vaak een geïmporteerd exemplaar uit bijvoorbeeld China of het midden-Oosten. Echter, de aubergine is ook een uitstekende vleesvervanger, althans, zo gebruik ik hem graag en daarvoor vind je ook veel inspiratie op mijn blog.

Is aubergine gezond?

Delen van de aubergine kunnen hele lichte hoeveelheden giftige stoffen bevatten, het is dan ook niet aan te raden de aubergine rauw te eten of andere delen dan de vrucht te eten.

De smaak van aubergines

De aubergine is er dus in een zestal varianten, ik bespreek hier de smaak van de paarse variant zoals we hem in Nederland (goed) kennen. Deze is heel erg mild van smaak en dit is waarschijnlijk gekomen doordat de omstandigheden van nature niet ideaal zijn geweest voor de aubergine. Andere varianten zijn qua smaak, sterker. De textuur daartegenover is dan wel weer erg bijzonder, het heeft een haast vleesachtige structuur.

Verschillende bereidingswijzen

Voor de bereiding en als vleesvervanger, kan de aubergine door de smaak en textuur uitstekend op de BBQ. Ook in een ovenschotel kan de aubergine prima ingezet worden.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.