Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over asperges: koken, bereiden en schillen

In deze blog leer ik je alles over asperges, zowel de witte als groene en zelfs de paarse asperge. Kooktijd, bereidingswijzen en hoe schil je asperges.

Lees snel verder om meer te leren over deze heerlijke seizoensgroente.

Verschil witte, groene en paarse asperge

Witte asperge

Deze asperge is de echte seizoenstopper van de lente, de witte asperge! Met name geteeld in Limburg en Noord-Brabant, de asperge is een echt Hollands product. Doordat de witte asperge onder de grond groeit, blijft deze mooi wit van kleur. Belangrijke feitjes over de witte asperge:

  • De witte asperge moet geschild worden, maar die schillen kun je als als basis voor bouillon gebruiken.
  • De witte asperge is veelzijdig in bereidingswijze: koken, grillen, roerbakken en soep.
  • Asperges zijn calorie-arm.

Groene asperge

De groene asperge komt boven de grond uit en kleurt daarom mooi groen van kleur. Wist jij dit al over de groene asperge?

  • Deze asperge hoef je niet te schillen.
  • De groene asperge is erg lekker om te grillen.
  • Deze asperge heeft een lekkere bite en is kruidiger, hartiger van smaak.

Paarse asperge

Dit is veruit de minst bekendste aspergesoort. Zelf heb ik in het jaar 2022 voor het eerst kennis gemaakt met deze asperge. Deze groeit net als de groene asperge boven de grond.

  • De paarse asperge is zoetiger qua smaak
  • De paarse asperge kun je rauw eten! Maar kort wokken is ook erg lekker. Kook deze niet, dan wordt hij groen.
  • Deze asperge wordt op kleine schaal geteeld en is in groente speciaalzaken verkrijgbaar.

Hoe schil je asperges?

Rondom het schillen van asperges hangt nogal het idee dat dit lastig is. Ik kan echt zeggen dat dit totaal niet zo is. Misschien moet je even weten hoe je asperges moet schillen, maar het is echt simpel. Volgt deze stappen:

  1. Was de asperges en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant af.
  2. Wil je zeker zijn van makkelijk schillen? Leg de asperges 30 minuten in koud water, zodat de asperges zich volzuigen met water en makkelijker te schillen zijn. Deze stap is optioneel. 
  3. Schil de asperges met een aspergeschiller of dunschiller vanaf ongeveer 2-3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit overlappend, zodat er geen randje harde schil overblijft. Schil indien nodig de asperge twee keer rond, je wilt echt geen schil meer!
  4. Bewaar de schillen. Lees onderin de blog wat je met de schillen kunt doen.

Wat is de kooktijd van witte asperges?

Asperges koken is de meest gangbare manier van bereiden. 

  • Neem een pan met ruim water, voeg optioneel een beetje zout toe en voeg de asperges in het water.
  • Het koken van de asperges duurt ongeveer 8 minuten, maar dit is afhankelijk van de dikte.
  • Zet dan het vuur uit en laat de asperges nog ongeveer 10-15 minuten nagaren in het water. In deze tijd kun je de rest van je recept bereiden.
  • Haal de asperges uit het water en laat goed uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.

Pro versie van asperges koken? Gebruik dan een aspergepan zoals deze aspergepan of deze aspergepan

Wil je asperges koken, dan zijn de volgende recepten een optie:

  1. Asperges op Vlaamse wijze
  2. Asperges met avocado en gerookte zalm
  3. Asperges met Hollandse garnalen

Hoe maak je aspergesoep?

Dit is naast het bereiden van gekookte asperges een favoriet asperge recept. De aspergesoep hoort gewoon op de menukaart in elk restaurant in de lente. En jij kunt aspergesoep ook makkelijk zelf maken. Ik heb drie heerlijke aspergesoep recepten voor je:

  1. Aspergesoep met ei
  2. Aspergesoep met ei en radijs
  3. Aspergesoep met gerookte zalm

Asperges kopen, bewaren en bereiden

Asperges grillen en roerbakken

Dit zijn wellicht twee manieren van asperges bereiden die niet het meest gangbaar is, maar wel onwijs lekker. Zo kun je witte asperges eerst kort koken om deze vervolgens kort te grillen in een grillpan of op de BBQ. 

Daarnaast is roerbakken ook een lekkere bereidingswijze voor zowel de witte asperge als de groene asperge. 

Hoe herken je een verse asperge?

Doe de piepjestest! Wat? Nou, wrijf twee asperges langs elkaar af en als deze een piepend geluid maken heb je kakelverse asperges! Daarnaast herken je een verse asperge door de glanzende stengel.

Hoe bewaar je asperges?

Vroeger werd er gezegd: in een natte theedoek. Maar dit is niet de juiste bewaarmethode, omdat er bacterievorming kan ontstaan door het vocht van de theedoek. De asperge bewaar je het beste in een plastic zak, of de verpakking. Maak de asperges af en toe vochtig om uitdroging te voorkomen. Er wordt meestal aangeraden om de asperges 3 dagen te bewaren, maar als je deze goed gekoeld houdt, af en toe vochtig maakt, kun je deze zeker 5 - misschien wel 7 dagen bewaren.

Het aspergeseizoen


Nederlandse witte asperges zijn alleen verkrijgbaar gedurende het aspergeseizoen, van begin april tot en met 24 juni. Het is mogelijk dat er vanaf februari en begin juli ook asperges verkrijgbaar zijn maar let dan goed op de afkomst; er wordt dan namelijk ook buitenlands product aangeboden. De aspergeplanten rusten na 24 juni om aan te sterken voor het volgende seizoen en weer een goede oogst te leveren.