Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

8 x waarom komkommer gezond is

Vandaag allemaal redenen waarom de komkommer een onwijs gezonde groente is. Het is dus niet alleen lekker en veelzijdig maar het doet ook allemaal goeds voor je lichaam. Nieuwsgierig geworden?
8 x waarom komkommer gezond is
Superfoods? Komkommer is pas een superfood dat over de hele wereld gegeten wordt! En precies om die reden vond ik het tijd om wat meer in het verhaal van de komkommer te duiken. Want waarom is deze groente juist zo gezond? Vandaag 8 redenen maar liefst!

1. Hydratatie

We beginnen maar meteen met de open deur, de komkommer bestaat voor het overgrote deel (90-95%) uit water. En dat is gezond, want het voert afvalstoffen af. Vind jij het moeilijk om voldoende water te drinken gedurende de dag? Eet dan lekker een koude komkommer!

2. Vitamine C

NOOIT de schil verwijderen. Ten eerste is deze lekker (oké, smaken verschillen), maar deze is onwijs gezond, want hier zitten de vitamine C'tjes in! En dat komt neer op ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Das niet mis toch?!

3. Vezels

In onze groene vriend zitten vezels, die helpen bij je spijsvertering. Dit is in combinatie met het vele water van de komkommer een goede combinatie. Last van opstopping, eet dan komkommer!

Tempeh met komkommer www.jaimyskitchen.nl

Recept broodje met tempeh en komkommer

4. Mooie huid & haar

Niet alleen het water zorgt in de komkommer zorgt voor een mooie huid, deze groente verminderd zwelling en bied verkoeling. In veel spa behandelingen wordt komkommer gebruikt vanwege de aanwezigheid van kalium, magnesium en silicium. Die laatste zorgt trouwens ook voor mooi haar (heb je mijn 8x voedingsmiddelen voor mooi haar al gelezen?). En het kalmeert de huid dus, we kennen allemaal de schijfjes komkommer bij een verbranding toch?

5. Diabetes, bloeddruk ­& cholesterol

Komkommer bevat een hormoon die de alvleesklier nodig heeft om insuline te produceren. Op deze manier is de groente zeer gezond voor diabetes patiënten. Ook kan de bloeddruk onder controle gehouden worden door de kalium, magnesium en vezels in de komkommer. Daarnaast heeft komkommer een positief effect op het cholesterol gehalte.

6. Ontstekingsremmend

Dat is dus de reden dat men die schijfjes onder de ogen leggen tegen wallen. Het gaat door de ontstekingsremmend werking de zwelling tegen.

sushi bowl www.jaimyskitchen.nl

Recept sushi bowl met zoet zure komkommer

7. Energie

Je krijgt door de vitamine B meer energie als je komkommer eet! Dus, laat die kop koffie een staan en neem een paar plakken komkommer! Het pept je op en je kunt er weer even tegenaan!

8. Gezondheid

De stoffen ( lariciresinol, pinoresinol en secoisolariciresinol) die in komkommer zitten wordt in verband gebracht met een verminderde kans op verschillende soorten kanker zoals; borstkanker, eierstokkanker, baarmoederkanker en prostaatkanker. Daarnaast is komkommer goed voor de gezondheid van je nieren omdat deze het urinezuur level in je lichaam verlagen.

Tegen een slechte adem

Ja, echt waar! Leg een schijfje komkommer ongeveer 30 seconden tegen je gehemelte en de fytochemicaliën (jaja) doden de bacteriën in je mond. En je bent dus ook nog eens healthy bezig...
Dus, ga jij nu lekker veel komkommer eten? Ach, het is in ieder geval altijd fijn om te weten wat je eet en waar het goed (of niet) voor is toch?