Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

8 x tips voor fotografie met je mobiele telefoon

Benieuwd hoe je goede foto's kunt maken met je telefoon? In deze blog geef ik 8 tips om dit op een goede manier te doen!

Fotografie met een mobiele telefoon

Inmiddels maak ik al ruim 5 jaar foto’s. En dan heb ik het met name over food foto’s. Natuurlijk maak ik ook graag vakantiekiekjes. In deze blog wil ik graag inzoomen op het fotograferen met je mobiele telefoon, omdat ik als foodblogger ook graag bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg foto’s maak van bijvoorbeeld de gerechten die ik daar dan eet. Dit deed ik bijvoorbeeld ook bij de blog over mijn citytrip naar Lissabon. En eigenlijk heb ik niet altijd zin om mijn camera mee te nemen.

Fotos-maken-met-iphone-Xr

Foto's maken tijdens citytrips

Zoals ik al zei, de laatste citytrips nam ik niet mijn Canon camera mee. Ook tijdens mijn maand lange reis door Azië, had ik niet altijd mijn spiegelreflexcamera bij de hand, dus maak ik foto’s met mijn Iphone Xr. Samen met vriendinnetje Adrienne de Bock, die ook graag foto’s maakt ging ik afgelopen voorjaar naar Sevilla. We namen geen spiegelreflex camera mee, net als mijn laatste tripje naar Valencia. Dit bracht mij op het idee om een blog te schrijven hierover, dus hierbij tips voor het maken van food foto’s met je telefoon!

Zoek het licht

Licht is alles, dat is niet alleen zo met mobiele fotogtrafie, maar ook met een goede spiegelreflexcamera. Zorg dus dat je niet ‘te hard’ licht hebt, want dan krijg je flinke schaduwen. Maak geen foto’s tegen het licht in, want dan krijg je een bekende ‘lensflare’, mits je voor die look wilt gaan natuurlijk. Zorg verder dat het licht op je gerechtje valt, dan zal het er mooi uit komen. Licht in een restaurant is altijd lastig, maar dit kun je vaak ook met nabewerking oplossen.

Nabewerking mag!

Ja, echt dit mag gewoon. Vaak vind ik dat kleuren toch niet helemaal overkomen op een foto, al heb ik hier niet vaak last van met mijn Iphone XR. In ieder geval mag je best een beetje kleuren naar voren halen met een nabewerking app. Zelf gebruik ik VSCO en daar plaats ik dan een filter over mijn foto heen, omdat ik het voor Instagram, mooi vind om één geheel te maken van mijn feed. Daarnaast speel ik vaker met de belichting en met het contrast. Als laatste speel ik met de verzadiging.

Zorg dat je foto’s recht zijn

Een belangrijk vind ik zelf. Niet altijd lukt dit met het fotograferen zelf, al is een grid, dus lijntjes over je foto heen, wel een goed hulpmiddel. Mocht het toch niet gelukt zijn om een foto recht te fotograferen, dan kun je dit ook in de nabewerking oplossen. Simpel! Je kunt met verschillende apps, zoals VSCO en snapseed makkelijk je foto recht zetten.

Zorg voor sfeer

Fotos-maken-met-iphone-Xr

Wanneer ik een food foto tijdens mijn citytrip maak, vind ik het altijd belangrijk om leven in de foto te laten zien. Denk aan een hand op de foto of de rand van de tafel zodat je mij aan tafel ziet zitten. Maar ook bestek, een aangebroken gerechtje of een servet mag gewoon op de foto. Dat maakt het een stuk minder saai en juist erg interessant om naar te kijken.

Zoom niet in met je telefoon

Digitale zoom zorgt er altijd voor dat de kwaliteit van de foto achteruitgaat. De foto zal er dan korrelig en niet scherm uitzien, wat erg jammer is. Je kunt dus beter dichterbij het gerecht gaan staan, zodat alles wat jij scherp wilt hebben op de foto ook goed zichtbaar is.

Gebruik geen flitser

Echt een dikke no-no hoor! Met de flitser zien de gerechtjes er lelijk uit, je krijg harde schaduwen en vaak ontzettend lichte delen. Mocht het nu echt zo donker zijn, kun je beter vragen of iemand anders, met een andere telefoon via de flitser kan bijschijnen. Nog steeds niet top, maar een betere optie!

Scherpstellen via het scherm

Fotos-maken-met-iphone-Xr www.jaimyskitchen.nl

Scherpstellen is dus erg belangrijk, want je wilt dat alles goed zichtbaar is op de foto. Dus, in dat geval kun je op je scherm tikken om het deel dat jij het scherpst wilt hebben ook scherp is. Het zorgt ervoor dat de focus op dat onderdeel van de foto zit.

Maak live foto’s

Dit is echt mijn ultieme tip, met name als je een foto van jezelf maakt. Met de live foto maak je eigenlijk een ontzettend korte video van jezelf. Je kunt daarna schuiven in de foto, waardoor je ineens meer keus hebt in beelden. Meestal kan ik een beeld vinden waar ik tevreden mee ben op deze manier!

Veel plezier met foto's maken!

10x
Jaimyskitchen maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.
Aanpassen