Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

11 x BBQ tips inclusief recepten

Wat hebben we toch een onwijs veel geluk met het week in Nederland de afgelopen weken. En bij goed weer hoort? Juist! BBQ-en! Zelf kon ik nog wel wat BBQ tips gebruiken, dus na het testen hiervan tijdens een workshop deel ik jullie mijn beste tips en mijn lekkerste recepten voor op de BBQ.

Nieuwe Weber BBQ

Tijdens onze housewarming, alweer bijna 1,5 jaar geleden, hadden wij een hele toffe BBQ gekregen, zo'n ton, weet je wel? Die zien er mega tof uit, maar echt goed BBQ-en is niet echt mogelijk ermee, omdat er geen deksel op zit. Nu hebben we een Weber & daar is BBQ-en echt te gek mee. Dat was flink experimenteren voor mij, want veel ervaring met de BBQ heb ik dus helemaal niet.

BBQ tips www.jaimyskitchen.nl

BBQ workshop

Ook mocht ik op uitnodiging van Coolblue samen met Merel van Healthy Wanderlust en ongeveer 18 andere deelnemers naar een toffe BBQ workshop. Wil je ook een workshop, kijk dan even in de link. Hier leerden we meer over het gebruik van de Weber en hoe je lekkere recepten op de BBQ kunt maken. Dat was erg leuk want voor het eerst bereidde ik (of de andere deelnemers) vis op een houtplankje, biefstuk, gerookte camembert op de BBQ en een zoete pizza. Onwijs leuk om zo te experimenteren met wat creatievere gerechten op de BBQ.

Mijn BBQ tips

 1. Speel met directe & indirecte hitte
  Directe hitte gebruik je wanneer je iets snel wilt grillen op de BBQ. Het betekent dat je bijvoorbeeld het vlees direct onder de kolen grill. Het gaat altijd snel, maar daardoor gaat het ook snel mis. Bij directe hitte, verdeel je de kolen naar de zijkant van de BBQ waardoor het vlees (vis of groenten) langzamer garen. Mocht je een stuk vlees willen grillen kun je deze eerst met directe hitte aanbakken en vervolgens met indirecte hitte langzaam verder garen.
 2. Gebruik een pizza steen
BBQ tips www.jaimyskitchen.nl
 1. Want hoe leuk is het om een pizza te bakken op de BBQ? En vooral, het is onwijs lekker. Ook hier kun je eindeloos mee afwisselen, want de pizza kun je zowel zoet als hartig maken. De steen zorgt ervoor dat de onderkant van het deeg lekker plakkerig wordt.
 2. Maak je eigen marinades of kruiden mixen
  Niets lekkerder dan je vlees, vis of groenten lekker marineren toch? En dit kun je onwijs makkelijk zelf. Bij vis is bijvoorbeeld een combinatie van gembersiroop, sojasaus en limoensap onwijs lekker. Naast een marinade kun je ook diverse kruiden mixen en daarmee een stuk vlees in masseren.
 3. Gebruik een plankje om vis op te bakken of roken
BBQ tips www.jaimyskitchen.nl
 1. Vis bereiden op de BBQ is niet makkelijk, want het valt snel uit elkaar. Daarom kun je een plankje gebruiken. Wanneer je deze nat genoeg maakt (minimaal 1 uur in water laten weken) kun je middels indirecte hitte zelfs een stukje vis (of camembert!) roken.
 2. Maak ook voor-, bij- en nagerechten op de BBQ
  De variatiemogelijkheden zijn écht eindeloos en denk vooral niet dat je alleen maar hoofdgerechten op de BBQ kunt maken. Wat dacht je van gegrilde groenten, lekkere BBQ broodjes of gegrilde ananas als nagerecht?!
 3. Lekker vega!
 1. Ja hoor, je kunt heerlijk vega van de BBQ eten, geen probleem. Wat dacht je van gegrilde groenten, zoete aardappelen, aardappel spiezen, een hele knolselderij gegaard op de BBQ of gegrild fruit? Veel vleesvervangers kunnen tegenwoordig ook op de BBQ. Houd je als vegetariër zeker niet tegen met het aansteken van de BBQ.
 2. Gebruik een thermometer om de temperatuur van het vlees of de vis te controleren
  Om ervoor te zorgen dat je vlees of vis een juiste kern temperatuur heeft, gebruik je een thermometer. Zo is het veel makkelijker om te bepalen of je biefstuk bijvoorbeeld medium rare, medium of well done is. Ook bij vis is het handig om te bepalen of deze gaar is.
 3. Maak lekkere salades voor erbij
  Een BBQ zonder lekkere salades kan niet toch? Daarom vind ik het altijd fijn om mijn eigen salades voor erbij te maken. Mijn favorieten zijn: aardappel salade met bleekselderij en bacon, aardappel salade met gele biet en mango salade.
 4. Laat de deksel erop!
 1. Wanneer je de deksel er namelijk af haalt, gaat er veel hitte verloren. Dat is erg jammer. Door de deksel erop te laten, houd je de temperatuur hoog en de rook binnen. Zeker met roken moet je de deksel erop laten.
 2. Aardappelen poffenDit mag dan wel de 10e tip zijn, maar voor mij persoonlijk is dit misschien wel de grootste tip. Prik in een normale of zoete aardappel, voeg een beetje olie toe en wikkel deze in aluminiumfolie. Bak de aardappelen nu in ongeveer 30-45 minuten middels de eerste minuten directe en vervolgens indirecte hitte voor onwijs zachte aardappelen.
 3. Serveer lekkere zomerse drankjes erbij
  Om het feest helemaal compleet te maken, kunnen lekkere drankjes natuurlijk niet missen. Een biertje of wijntje is onwijs lekker, maar maak ook eens deze heerlijke watermeloen sangria of deze frisse mocktails.

Dit zijn mijn beste tips om van je BBQ een feest te maken. Het is echt leuk om hiermee te oefenen en een beetje creatief te denken. Daarnaast denk ik dat je ook met deze tips een heerlijke BBQ kunt organiseren voor degenen die geen vlees (en/of vis) eten.

10x