Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

10x tips: zo houd jij je goede voornemen vol

De drukke decembermaand is achter de rug en het is tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Grote kans dat je goede voornemens hebt voor 2023. Hoe zorg je er voor dat je dit jaar je voornemens écht volhoud? Dit zijn de 10 beste tips!

Gedrag veranderen kost tijd en energie

Misschien wil jij in 2023 wel beginnen met intermittent fasting, meer leren over intuïtief eten, vaker sporten of meer sparen . We weten allemaal dat die voornemens helemaal niet zo makkelijk zijn. Je start vol goede moed, maar na een aantal weken merk je dat je weer terugvalt in oude patronen. Dat is helemaal niet gek: gedrag veranderen kost namelijk tijd en energie. 

10 tips om goede voornemens vol te houden

Het goede nieuws is dat nieuwe gewoontes aanleren mogelijk is én dat je jezelf een handje kunt helpen om je nieuwe gedrag vol te houden. Hoe? Lees snel verder voor de 10 belangrijkste tips.

1. Houd het bij één klein en concreet doel

Het is verleidelijk om teveel tegelijk te willen. Als je aan de slag wilt met goede voornemens, is mijn tip om te beginnen met één verandering. Maak het klein en concreet. Een voorbeeld is: ‘’ik ga vanaf deze week elke dinsdagavond om 19:30 naar een sportles’’. 

2. Houd het minstens één maand vol

Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd. Hoeveel tijd, dat weten we niet precies: onderzoeken laten verschillende resultaten zien. Wat we wél weten is dat je een nieuwe gewoonte een langere periode moet oefenen. Geef jezelf daarom minstens één maand de tijd om te wennen aan je nieuwe gedrag.

3. Houd je vooruitgang bij

Het is fijn om je eigen gedrag in de gaten te houden. Houd daarom bij wat je aan het doen bent. Dit kan aan de hand van een dagboek, of een habit tracker. Je kunt ook opschrijven wat maakte dat je goede voornemen wel of niet gelukt is. Dat geeft veel inzicht! 

4. Schakel hulp in

Deel je goede voornemens met de mensen om je heen: collega’s, je partner, vrienden. Vraag hen gerust om je te helpen met je goede voornemens. Dat kan op verschillende manieren: ze kunnen af en toe vragen hoe het gaat óf gezellig met je mee doen.

5. Schrijf op wáárom je het wilt

Je gedrag veranderen lukt eigenlijk alleen als je het graag wilt. Waarom wil jij aan de slag met je goede voornemen? Wat gaat het je brengen? Schrijf alle redenen eens op en zorg ervoor dat je dit lijstje met redenen regelmatig bekijkt. 

6. Maak het leuk

Misschien wel de belangrijkste tip: maak het leuk voor jezelf. Wil jij vaker sporten? Zoek dan een manier van bewegen waar je blij van wordt. Heb je hardlopen al meerdere keren geprobeerd en vind je het niet zo leuk? Begin er dan vooral niet nog een keer aan, maar zoek iets wat je wél leuk vindt. Hetzelfde geldt voor meer groenten eten: als je salades niet lekker vindt, kies dan vooral een andere manier om vaker groenten te eten, zoals een soep. Denk goed na over wat bij jou past! 

7. Vier successen

Bedenk manieren waarop je jezelf kunt belonen voor je nieuwe gedrag, zowel op korte als lange termijn. Denk aan het aanschaffen van een nieuw setje sportkleren of een boek vol recepten. Op die manier maak je het extra leuk om aan je doelen te werken.

8. Zorg voor reminders

Zoals hierboven al beschreven, is het makkelijk om weer terug te vallen in je ‘’oude’’ gedrag. Een manier om dit tegen te gaan, is het inschakelen van reminders. Dat kan bijvoorbeeld door  (sport)afspraken in je agenda te zetten of elke zondag een melding te krijgen dat je een boodschappenlijstje voor de komende week moet maken. Zo werkt voedingscoach Carlijn vooral met reminders in haar digitale agenda.

9. Wees geduldig

Verwacht niet te veel van jezelf en geef jezelf de tijd om aan je nieuwe gedrag te werken. Als het even niet lukt, denk dan niet: ‘’zie je wel, ik kan het helemaal niet en nu heb ik het verpest’’. Probeer het positiever te bekijken en zie het als een les. Je kan elke dag weer nieuwe keuzes maken en een mindere dag betekent niet meteen dat het helemaal verpest is. 

10. Pas je omgeving aan

Je omgeving heeft een hele grote invloed op jouw gedrag. Als er op jouw aanrecht een glazen pot met koekjes staat, is het héél moeilijk om er vanaf te blijven. Als je fiets uit de schuur pakken langer duurt dan in de auto stappen, is het juist verleidelijk om snel in de auto te stappen. Denk er daarom over na om je omgeving aan te passen om zo jouw gewenste gedrag makkelijker te maken (en het gedrag dat je niet wilt, minder verleidelijk te maken). 

‘’Carlijn (@eentikkiegezonder) is voedingswetenschapper en leefstijlcoach. Voor Jaimy’s Kitchen schrijft ze informatieve blogs rondom voeding en leefstijl’’