Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

10 x tips om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat er gemiddeld 34 kg voedsel per persoon per jaar in de vuilnisbak belandt? Voedselverspilling voorkomen is niet alleen beter voor het milieu, het is ook goed voor je portemonnee. Daarom vandaag 10 tips om minder voedsel weg te gooien.

1. Wegen = weten

Maak precies genoeg eten, zodat er niet te veel over blijft. Hoe doe je dat? Door je ingrediënten af te wegen in een weegschaal of met een maatbeker. Dit is vooral belangrijk bij pasta, rijst, couscous en aardappels: zonde als je daar te veel van bereid. 

Hoeveel je precies nodig hebt, ligt aan je gezelschap. Voor volwassenen kun je uitgaan van per persoon:

  •  75-100 gram rijst en couscous 
  • 100 gram pasta 
  • 280 gram aardappelen 
  • 100 gram vlees of vis (er vanuitgaande dat je max 5x per week vlees/vis eet)

Jonge kinderen hebben iets minder nodig. 

2. Houd je voorraad in de gaten

Controleer je voorraad voordat je boodschappen gaat doen en kijk of er producten zijn die je binnenkort op moet maken. Door je voorraad in de gaten te houden, verklein je de kans dat je producten weg moet gooien. 

3. Introduceer een anti-verspillings-dag

Stel een vaste restjesdag per week in, bijvoorbeeld elke zondag. Wees creatief: je kunt heerlijke recepten maken met producten die nog over zijn. Verwerk overgebleven groenten bijvoorbeeld in een gevulde salade, groentesoep, omelet, wok gerecht of curry. Fruit kan je gebruiken voor muffins of een smoothie. Daarnaast zijn er prachtige kookboeken die inspiratie bieden: wat dacht je van ‘’Van Bovens leftovers’’ of ‘’Zero waste koken’’? 

4. Bewaar je restjes goed

Bewaar je restjes op een vaste plek, bijvoorbeeld op ooghoogte in de koelkast. Op die manier vergeet je ze niet! Daarnaast kan het fijn zijn om goede bakjes aan te schaffen waarin je al je restjes kunt bewaren.  

5. Kijk, ruik en proef goed

Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit. Is een product al over de Tenminste Houdbaar Tot (THT) datum? Gooi het niet meteen weg, maar kijk, ruik en proef of het écht niet meer goed is. Vaak is het langer houdbaar dan de THT-datum. 

6. Zorg ervoor dat je koelkast koud genoeg is

Weet jij of je koelkast de goede temperatuur heeft? Veel koelkasten zijn eigenlijk te warm. De ideale temperatuur is 4 graden. Met een koelkastthermometer kan je controleren of je koelkast koud genoeg is.   

7. Gebruik je vriezer

Op bederfelijke producten staat een Te Gebruiken Tot (TGT) datum. Eet deze producten op tijd op óf vries ze in. Wist jij dat je heel veel producten kan invriezen? Zelfs pesto, verse kruiden, harde kaas, wraps, gebak, boter en vers fruit kan je invriezen en op een later moment gebruiken. 

8. Maak altijd een boodschappenlijst

Misschien wel één van de belangrijkste tips: maak boodschappenlijstjes voordat je naar de supermarkt gaat. Zo voorkom je dat er producten in je wagen terecht komen die je eigenlijk niet nodig hebt of gaat gebruiken. 

9. Koop twee keer per week verse producten

Verse producten zoals groente, fruit, vlees en vis zijn minder lang houdbaar. Zorg ervoor dat je deze producten 2 keer per week koopt: zo voorkom je dat deze producten niet meer goed zijn voordat je ze hebt gebruikt. 

10. Bewaar eten op de juiste manier

Wist jij dat je ongeopende komkommer en paprika het beste op kamertemperatuur kunt bewaren? En dat je ongebruikte eieren juist beter in de koelkast kunt leggen? Door eten op de juiste plek en op de juiste temperatuur te bewaren, bederft het minder snel. Wil je meer weten, breng dan een bezoekje aan de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum.