10 x januari recepten


In deze blog 10 x januari recepten die je in de maand januari moet maken, met groenten uit het seizoen! Denk aan prei, bloemkool en zoete aardappel!
Recepten met seizoensgroenten in januari
Januari is dé maand om heerlijke, verwarmende gerechten te maken met groenten van het seizoen. Denk aan wintergroenten zoals bloemkool, boerenkool, witlof en venkel, die niet alleen gezond zijn, maar ook volop verkrijgbaar. Deze recepten zijn perfect om koude dagen door te komen en de smaken van het seizoen op tafel te zetten. Van traditionele stamppotten met een twist tot kleurrijke salades en romige ovengerechten, er is voor iedereen iets lekkers te vinden.
Waarom koken met seizoensgroenten?
Seizoensgroenten zijn niet alleen smaakvoller en verser, maar ook duurzamer en betaalbaarder. Doordat ze lokaal worden geteeld en niet lang hoeven te worden opgeslagen, zijn ze beter voor het milieu én je portemonnee. Denk aan groenten zoals boerenkool, bloemkool en witlof, die in januari volop beschikbaar zijn. Door te kiezen voor deze groenten steun je lokale boeren en zet je gerechten op tafel die perfect passen bij het seizoen.
Wil je nog meer inspiratie?
Blog over januari seizoensgroenten
1. Sticky bloemkool met rijst
Bekijk recept
Sticky bloemkool is een recept waarbij bloemkool in de hoofdrol staat. De bloemkool wordt geroosterd in de oven en vervolgens bekleed met een heerlijke saus met Aziatisch tintje.
2. Zuurkool stamppot met appel en rookworst
Bekijk recept
Deze zuurkool stamppot heeft een twist, omdat er naast gewone aardappelen ook zoete aardappelen in de stamppot verwerkt wordt. Samen met gebakken appeltjes is dit een smaakvolle stamppot!
3. Pasta met pompoen, boerenkool en tomaten
Bekijk recept
Een pasta saus met pompoen en natuurlijk ook voldoende tomaat. Extra van dit seizoen door de toevoeging van boerenkool! Dit recept is helemaal vegetarisch - en vegan - maar het vega gehakt kan ook door ander gehakt vervangen worden.
4. Salade met pittige garnalen en zoete aardappel
Bekijk recept
Een heerlijke salade gevuld met pittige garnalen, zoete aardappel en nog veel meer lekkere groenten. Deze salade is lekker als lunch, bijgerecht of is om te toveren in een maaltijd salade.
5. Vis pastei met zalm, kabeljauw en garnalen
Bekijk recept
Dit vis pannetje bestaat uit kabeljauw, zalm en garnalen in een romige saus met prei en wortel. Dit is afgedekt met knapperig bladerdeeg.
6. Romige orzo met venkel, prei en kruidenkaas
Bekijk recept
In dit recept is de orzo ontzettend romig op smaak gebracht met kruidenkaas en gevuld met venkel, prei en tomaat. De zongedroogde tomaatjes zijn lekkere smaakbommetjes!
7. Gegratineerde witlof
Bekijk recept
Gegratineerde witlof is een heerlijk bijgerecht voor bij een Hollandse maaltijd. De kaas is lekker goudbruin en de witlof zacht en romig.
8. Zoete chili zalm met geroosterde bloemkool
Bekijk recept
Dit is een gezonde maaltijd met veel groenten, zilvervliesrijst en gemarineerde zalm. De geroosterde bloemkool en paprika zijn heerlijk gekruid.
9. Sajoer Lodeh - Indonesisch groente recept met tofu
Bekijk recept
Sajour Lodeh is een heerlijk groentegerecht met kokosmelk afkomstig uit Indonesië. Een heerlijk vegetarisch (en veganistisch!) gerecht voor bij een rijsttafel!
10. Witlof salade met sinaasappel
Bekijk recept
Dit salade recept is een heerlijk bijgerecht of als lichte maaltijd geschikt voor in de zomer. De smaakcombinatie is heerlijk omdat het zoete van de sinaasappel, licht bittertje van de witlof perfect combineert met het zuurtje van de dressing en het pittige van de radijs. Dat samen met romige buffermozzarella en krokante pecan noten, maakt een heerlijke salade!
* Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.