Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

10 x gezond broodbeleg

Nederlanders eten gemiddeld 3 tot 5 boterhammen per dag. Maar waar beleg je je boterham mee? Wat is gezond broodbeleg en wat kan je beter laten staan? Lees snel meer over gezonde inspiratie voor op je boterham!

Qua broodbeleg kan je het beste iets kiezen dat niet te zout, te zoet of te vet is. Maar wat blijft er dan nog over? Hier volgen 10 tips voor gezond – en lekker – broodbeleg.

1. Gebakken ei

Bak eens een eitje voor op je boterham! Je kunt er natuurlijk ook een omelet van maken en wat groenten toevoegen, zoals tomaatjes, spinazie, paprika of champignons. Of een heerlijk roerei met allerlei toppings:

Bekijk eens deze recepten:

2. 100% pindakaas met plakjes banaan

Wist je dat het advies luidt om elke dag een handje noten te eten? Als je losse nootjes niet zo lekker vindt, kies dan eens voor 100% pindakaas of een andere 100% notenpasta als broodbeleg. Wat dacht je van de combinatie van 100% pindakaas met plakjes banaan

3. Cottage cheese met avocado, gepofte tomaatjes of aardbei

Beleg je boterham met cottage cheese en plakjes avocado. Het is een heerlijke, frisse combinatie. Cottage cheese met gepofte tomaatjes uit de oven is ook een topper. Of wissel af met cottate cheese met rode bes en komkommer.

4. Zuivelspread met verse vijgen

Het seizoen van verse vijgen is van augustus tot en met oktober, maar je kunt ze bijna het hele jaar door vinden in de supermarkt. Wist je dat ze ook heerlijk zijn op brood? Snijd de vijgen in plakjes. Beleg je boterham met zuivelspread (of zachte geitenkaas) en leg de plakjes vijgen erbovenop. 

5. Roomkaas, gerookte zalm en avocado

Nog een echte klassieker: besmeer je boterham met wat roomkaas. Verdeel er wat gerookte zalm over en maak af met plakjes avocado. Je kunt er ook rucola of plakjes komkommer aan toevoegen. 

6. Zelfgemaakte makreel-, zalm-, tonijn- of eiersalade

Maak zelf een gezonde salade voor op brood, zoals een makreel salade , zalmsalade , tonijnsalade of eiersalad . Je hebt voor deze salades maar een paar ingrediënten nodig en ze staan binnen 10 minuten op tafel!  

7. Muhammara met rucola

Muhammara is een dip uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van geroosterde paprika’s en walnoten. Je kunt het kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar het is ook een leuk recept om zelfs eens te maken! Het is een heerlijke dip voor op brood, zeker als je het combineert met wat rucola. Eventueel kan je ook nog wat schijfjes komkommer op je boterham leggen. 

8. Hummus met geroosterde groenten

Ideaal voor als je wat restjes groenten over hebt, zoals courgette, aubergine, tomaat en paprika: rooster ze eens in de oven! De combinatie van hummus en geroosterde groenten is zeker aan te raden. De grootste tip hiervoor is natuurlijk om zelf hummus te maken!

9. Geitenkaas met rucola en walnoten

Een klassieker: beleg je boterham met zachte geitenkaas en rucola. Strooi er wat gehakte walnoten over. Eventueel ook lekker met wat honing of schijfjes appel! Of wat dacht je van een tosti gemaakt van geitenkaas, walnoten en rucola?!

10. Pesto, mozzarella, tomaat en basilicum

Tot slot een heerlijke Italiaanse combinatie op brood: beleg je boterham met een klein laagje (zelfgemaakte) pesto, plakjes mozzarella, gehalveerde cherrytomaatjes of zongedroogde tomaatjes en wat blaadjes basilicum. 

‘’Carlijn (@eentikkiegezonder) is voedingswetenschapper en leefstijlcoach. Voor Jaimy’s Kitchen schrijft ze informatieve blogs rondom voeding en leefstijl’’