Witte asperges op klassieke wijze
Witte asperges op klassieke wijze
Bereidingstijd: 30 min.
-
Personen:
+
Ingrediënten
- 750 gr witte asperges
- 2 eieren
- 150 gr gekookte ham of gerookte zalm
Aspergesaus
- 400 ml asperge bouillon
- 30 gr boter
- 30 gr patent bloem
- 3 gr verse peterselie
- 125 ml crème fraîche
- peper en zout
Keukenhulpjes
- 2 kookpannen
- 1 steelpan
- Dunschiller
- garde
Wanneer je aan een klassiek recept voor witte asperges denkt, dan denk je aan de combinatie met ei en gekookte ham. In het recept ook een vega variant en variant met zalm.
Witte asperges op klassieke wijze
De meesten onder ons kennen witte asperge toch echt als een gerecht waar ei en ham bij geserveerd wordt, maar de gekookte ham kan ook vervangen worden door gerookte zalm of een stukje gebakken zalm. Liever vegetarisch? Dan is het gekookte eitje ook voldoende. Voor een vegetarisch recept met asperges kun je ook eens kijken naar asperges met rode bietenpuree en burrata of witte asperges met zongedroogde tomaten salsa.
Recepten opslaan
Wist je al dat je je favoriete recepten kunt opslaan? Je kunt een account aanmaken en hartjes geven aan jouw lievelingsrecepten. Op deze manier kun je recepten makkelijk terugvinden of opslaan, zodat je de recepten tijdens het koken makkelijk terug vinden.
Deze blog is in samenwerking met Nederlands Asperge Centrum tot stand gekomen.
Bereiding
Stap 1
Schil de witte asperges met een dunschiller en snijd ongeveer 1 centimeter van de onderkant af. Voeg de schillen en onderkantjes in een kookpan met 2 bouillonblokjes en 1 liter water. Kook dit ongeveer 15 minuten goed door. Hak de peterselie fijn.
Stap 2
Voeg in een andere grote kookpan de asperges toe. Breng aan de kook en kook ongeveer in 8 minuten beetgaar. Laat eventueel nog even doorgaren met het vuur uit en de deksel op de pan.
Stap 3
Kook in de tussentijd de eieren half zacht in 6 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en pel de eieren. Snijd elk ei in vier stukjes zodra deze goed afgekoeld zijn.
Stap 4
Zeef de bouillon door de schillen en onderkantjes te verwijderen. Houd 300 ml bouillon apart voor de saus, de overige bouillon kun je invriezen. Laat een klontje boter smelten in een steelpan en voeg bloem erbij. Roer goed door met een garde en bak de bloem tot deze een beetje wit ziet, dit duurt ongeveer 3 minuten. Voeg dan beetje bij beetje bouillon toe, en blijf goed door roeren met de garde. Voeg, zodra de bouillon op is, room en peterselie toe meng goed en laat op laag vuur staan tot de rest van het recept klaar is.
Stap 5
Giet de asperges af. Serveer de witte asperges met gekookte eieren, plakjes ham en de aspergesaus.
Feedback?
Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.
Stuur een bericht
Bekijk ook eens deze recepten
Deel dit recept
Social media
Kopieer link