Foodtalk

Foodtalk: Teff!

Teff, wat is dat nu precies? Wat? Tsja, dat is wel de standaard reactie die ik krijg wanneer ik mijn vriendinnen vertel over deze grassoort. Wanneer de term ‘grassoort’ valt, komt er direct een ‘iehw’-uitdrukking op het gezicht. Ik hoop dat ik jullie kan overtuigen van teff na het lezen van dit artikel, het is namelijk multifunctioneel, voedzaam, maar ook erg lekker. Heb jij een gluten-allergie? Lees dan zeker even door!

Teff is dus een glutenvrije grassoort, zoals jullie net hebben kunnen lezen. Het bestaat uit ieniminie korrels, ze zijn zo klein dat er wel 150 korrels passen in één tarwekorrel. Doordat de korrels zo klein zijn, kunnen ze niet gepeld worden, maar worden ze gemalen tot een meel. Er wordt beweerd dat de oorsprong van teff in Ethiopië ligt, maar dit weet men niet zeker. Toen ik hier achter kwam, ging er een belletje rinkelen. Een tijdje geleden heb ik gegeten bij een Afrikaans restaurant. Daar werd het eten geserveerd op een soort pannenkoek. Nu besef ik mij pas, dat dit een teff pannenkoek is! Dit wordt ‘injera’ genoemd en is zeer groot van formaat. Hieronder een foto van het eten, met mijn iPhone gemaakt, dus de kwaliteit is niet geweldig.

Afrikaans diner

Teff bevat veel vezels, eiwitten, ijzer en langzame koolhydraten, waardoor je lang een verzadigd gevoel zal hebben na het eten van teff. Daarom is een teff ontbijt de perfecte start van de dag. Als je een teff pap maakt, gebruik je ongeveer 50 gram en dit bevat 179 kcal. De smaak is als nootachtig te omschrijven, net als de geur. Noten en fruit zijn een lekkere combinatie, daarom vind ik het lekker om teff hiermee te combineren.

Wat kun je nu zoals maken met teff?

Op de foto hierboven kun je zien dat je er een soort pannenkoek van kunt maken, waar je de rest van het eten mee opeet. Daarnaast kun je ontbijten met teff door er pap van te maken of pannenkoeken in de variant die wij Hollanders gewend zijn. Je kunt ook bakken met teff en er brood, cakes en koekjes van maken, de grassoort dient dan als vervanging van meel. Als laatste kun je teff ook gebruiken als bindmiddel in soepen of sauzen.

Ik vind teff het lekkerst als ontbijt, omdat ik na het eten van teff het gevoel krijg dat ik een gezond en stevig ontbijt gegeten heb. Hieronde mijn favoriete recepten, je kunt erop klikken om het recept te openen.

1. Teff pannenkoeken

Teff pannenkoek

2. Teff ontbijt met banaan en cacao nibs 

Teff ontbijt

Liefs Jaimy

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Teff pannenkoeken | Jaimyskitchen.nl
  3 maart 2015 at 17:52

  […] Sous-cheffin’ with… Adriënne!Alles over… Teff! […]

 • Reply
  Teff Ontbijt | Jaimyskitchen.nl
  6 maart 2015 at 08:51

  […] deze week heb ik jullie alles over Teff (klik) verteld. Ik hoop dat jullie een beetje nieuwsgierig zijn geworden, want hier is nog een recept […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.