Foodtalk

Foodtalk: Linzen!

Linze; de multifunctionele peulvrucht die rijkelijk gebruikt wordt in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken.

De linze is afkomstig van de linzeplant waarvan het zaad gedroogd wordt. Het gedroogde zaad bestaat in verschillende kleuren: wit, bruin, groen, geel, rood, oranje en zelfs zwart. Linzen zijn niet rauw te eten, omdat ze een giftig stofje afgeven. Vandaar dus dat linzen alleen gedroogd of voorgekookt verkrijgbaar zijn.

De peulvrucht bevat veel vezels waardoor ze goed zijn voor de darmen en de spijsvertering. Wanneer je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom zal je een positieve invloed ervaren op je stoelgang bij het consumeren van deze peulvrucht. Naast vezels bevatten linzen ook veel eiwitten en gezonde mineralen, waardoor het een waardige vleesvervanger is. De linze is van alle markten thuis en passen in een gezond voedingspatroon. Linzen bevatten 88 kcal per 75 gram wanneer gekookt.

DSC_0207

Oranje, gele, bruine en rode linzen
Een persoonlijke favoriet zijn de oranje en rode variant, die veelal in de Indiase keuken gebruikt worden. Tijdens mijn studie heb ik 9 maanden in India gewoond waar ik kennis gemaakt heb met de Indiase Dhal: een Indiaas gerecht waarbij gespleten linzen gebruikt worden. Doordat de linzen gespleten zijn transformeren ze tijdens het koken, meestal in een snelkookpan, in een brij. De structuur is wat meliger. Behalve in Dahls kan dit soort linzen ook gebruikt worden in soepen; denk aan de Turkse rode linzensoep of stoofschotels van bruine linzen.

La lentille verte du Puy
Oftewel het kaviaar van de armen. Ze vallen onder de groene soort, maar zijn toch anders dan de standaard groene linzen en is een echte allrounder. Deze variant wordt in de Franse Auvergne verbouwd en bevat in tegenstelling tot de splitlinzen een velletje waardoor de structuur vast is en ook blijft na de bereiding. De linze is klein van formaat en zeer eenvoudig in gerechten te gebruiken zoals bij varkensvlees, vis en salades.

Groene linzen
Deze groene peulvruchten zijn stevig en hebben een doorsnede van 7mm waardoor ze iets groter dan de Franse variant. De groene linze heeft een lekkere stevige bite waardoor deze hetzelfde gebruikt worden als de ‘du Puy’ linze.

Zwarte Linzen
De kleinste linzen uit de vele varianten, met de kortste kooktijd, worden ook wel de Beluga linzen genoemd. De zwarte kaviaar look-a-likes hebben een verfijnde smaak waardoor ze vaak als garnering of als toevoeging in een salade gebruikt worden.

Mijn persoonlijke favoriete recepten met linzen zijn:

1. Linzen salade met aubergine, ciabatta en bacon
2. Rode linzen soep
3. Indiase Dhal

Wanneer de recepten op de blog verschijnen, komen de links in deze post te staan.

IMG_4875-001

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply