Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Alles over bloemkool!

Een van de echte Nederlandse topgroentes is natuurlijk de bloemkool, heerlijk als AVG'tje maar ook verrassend goed om mee te experimenteren. Mede hierdoor is het een van mijn favorieten, lees dus snel verder.

Wat is bloemkool?

Zoals de naam al doet vermoeden behoort bloemkool tot de koolsoorten. De plant behoort tot de kruisbloemenfamilie, deze plantenfamilie verschaft veel soorten eetbare wintergroenten. De niet ontwikkelde bloemknoppen zijn het eetbare deel (de bloemkoolroosjes) maar eigenlijk kun je de gehele bovengrondse plant eten. Qua plant lijkt de bloemkool waarschijnlijk nog het meeste op broccoli.

De bloemkool is overigens in Nederland een van de meest gegeten groenten en staat ook in de schijf van vijf het behoort dan ook zeker tot de Nederlandse eetcultuur.

Op Jaimy’s Kitchen behoort de bloemkool tot de bloemgroenten net als boerenkool, broccoli en spruitjes.

Wanneer is de bloemkool in het seizoen?

Als je ze zelf teelt dan kun je ze al in februari poten, echter het officiële seizoen is eind mei, medio juni tot en met november, ongeveer de zomer en herfst maanden je kan ze dus uit volle grond eten.

Belast ik het milieu door het eten van bloemkool?

Bloemkool uit Nederland is een uitstekende keuze voor een minimale extra belasting van het milieu, waar je mogelijk nog op kan letten zijn de keurmerken, zodat je zeker weet dat er geen (zware of ongezonde) bestrijdingsmiddelen gebruikt worden voor de teelt die de bodem onnodig uitputten.

Is bloemkool gezond?

Bloemkool is hartstikke gezond, jeej! Het bevat veel vezels en weinig calorieën. Daarnaast zijn er veel voedingstoffen aanwezig zoals vitamine C en K en calcium en kalium. Ook zijn er veel antioxidanten aanwezig in bloemkool.

De smaak van bloemkool

Je weet waarschijnlijk wel hoe bloemkool smaakt, maar bloemkool heeft een typische koolsmaak, erg mild en heel licht bitter.

Verschillende bereidingswijzen

Ik ben van de variaties en nieuwe recepten, maar bloemkool blijft toch heerlijk als AVG’tje. Je kan bloemkool koken en pureren, als pizzabodem gebruiken en er is zelfs bloemkoolrijst.

Tot slot

Ik hoor ook graag jullie mening over dit ingrediënt dus stuur me zeker een reactie via het contactformulier op de contactpagina doe dit ook als ik iets vergeten ben en je me wilt aanvullen of als ik een foutje heb gemaakt en je me wilt corrigeren. Samen eten we de wereld een beetje mooier. Het informeren en met elkaar in gesprek zijn  over ingrediënten en de impact hiervan is voor mij erg belangrijk.