Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴

Zelfgemaakte Ajvar - aubergine & paprika spread

Zelfgemaakte Ajvar - aubergine & paprika spread

Bereidingstijd: 45 min.

Personen:


Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 kleine rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el azijn
  • 0.5 rode peper
  • peper en zout
  • olie om in te bakken

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Login of registreer

Je hebt een account nodig om dit recept te beoordelen

Je hebt dit recept met

5 sterren beoordeeld.

Deze aubergine en paprika spread wordt veer gebruikt in de Turkse keuken. Natuurlijk kun je Ajvar in een potje kopen, maar ik vind het lekker om het zelf te maken. Dit is mijn versie van de groenten spread. Heerlijk voor op de boterham of door gerechten heen. 

Zelf vegan broodbeleg maken

Nog steeds probeer ik veel vegan keuzes te maken, omdat dit een goede invloed op mijn gezondheid heeft heb ik gemerkt. Ook mijn vriend wilt na het kijken van een aantal docu's, niet meer teveel dierlijk eten. Het mag wel, maar niet te vaak. Broodbeleg is daarbij echt een super lastige vind ik, wat is nu allemaal lekker op de boterham en niet dierlijk? Toen kwam ik bij Ajvar uit.

Wat is Ajvar?

Het is een paprika en aubergine spread. Natuurlijk wilde ik er een eigen draai aan geven, dus dit is mijn favoriete recept. Vrij veel aubergine in verhouding tot paprika, normaal is de spread iets roder, omdat er meer paprika gebruikt wordt. Dit vind ik echter de lekkerste manier om het te maken. De Ajvar kun je makkelijk op zondag maken en dan de rest van de week op de boterham eten, mits je nog wat over hebt natuurlijk ;). Daarnaast is Ajvar ook lekker bij gerilde groenten of bij vlees of vis. Eigenlijk een beetje zoals een tapenade.

Bereiding

Stap 1

Verwarm de oven op 200 graden, prik gaatjes in de aubergine en rooster de aubergine helemaal zacht in ongeveer een half uur.

Stap 2

Snipper de rode ui, snijd de paprika in kleine stukjes en smoor dit ongeveer 10 minuten in een scheutje olie.

Stap 3

Hak de knoflook en rode peper fijn en voeg dit aan de pan toe. Laat nog 5 minuten zacht worden op laag vuur.

Stap 4

Voeg nu al het vruchtvlees van de aubergine toe aan het mengsel. Voeg de azijn toe en laat dit goed verdampen. Breng de Ajvar nu op smaak met wat zout en veel zwarte peper.

Stap 5

Voeg het mengsel in de keukenmachine en hak tot een grove spread.

Feedback?

Geef je opmerkingen aan de chef en zorg dat het recept wordt verbeterd.

Stuur een bericht

aubergine paprika turks vegetarisch hapjes & snacks oud & nieuw vegan dips midden-oosten

Bekijk ook eens deze recepten

Deel dit recept

Social media

Kopieer link

Link naar recept gekopiëerd 🍴