Aziatisch/ Bijgerechten/ Hoofdgerechten/ Vis/ Vlees en gevogelte

Recept: Gebakken Dumplings

In sous-cheffin’ blogposts nodig ik elke keer een andere vriendin of vriend uit met wie ik samen ga koken. De ene keer koken we mijn receptjes, de andere keer een recept van de andere persoon. Daarnaast krijgen jullie een kijkje in de keuken en hoe we te werk gaan. Ik kan jullie alvast verklappen dat we een hoop lol gehad hebben met het koken en alles er omheen!

Vorige week vrijdag hebben vriendin Mathilde en ik zo ongeveer 3 uur in de keuken gestaan, onder het genot van een lekkere wodka-lychee cocktail om Chinese dumplings en Chinese wonton soep te maken. Dit zijn gerechtjes die we al een tijdje willen maken en dan helemaal from scratch, dus ook zelf het deeg maken! In de week voorafgaand aan onze Sous-Cheffin’ date heb ik misschien wel 30 verschillende Chinese Youtube video’s bekeken met recepten. Op deze manier heb ik zelf het recept van de dumplings gemaakt. De wontonsoep is een recept geïnspireerd op het recept van Dumpling Sisters, maar deze komt volgende week pas online. Deze week het recept van de gebakken dumplings. Ohhhh, en wat zijn ze enorm smaakvol! Het is echt de moeite waard om dit recept te maken!

Deeg

Allereerst gaan we deeg maken! Voor éen portie deeg heb je nodig:

– 220 ml kokend water
– 300 gram meel.

Het meel wat je nodig hebt, is een dumpling meel. Dit bevat veel gluten en is verkrijgbaar bij de toko of Chinese supermarkt. Mocht je dit allemaal teveel werk vinden, kun je ook kant-en-klare dumpling vellen in de toko kopen.

DSC_0009

Hoe maak je het?

  1. Voeg het water samen met het meel en roer met je chopsticks tot een geheel. Door het kokende water is het deeg warm, dus let op!
  2. Maak eerst een bal van het deeg en daarna vorm je het deeg in een donutvorm.DSC_0010
  3. Laat het deeg nu 30 minuten rusten onder een vochtige keukendoek of wat plastic folie.
  4. Na een half uur halveer je de donuts, maak je de helften recht, leg ze boven elkaar en snijd nogmaals door. Het ziet er dan zo uit:DSC_0019
  5. Deze vier stukken snijd je vervolgens in ongeveer 16 tot 20 stukjes.
  6. Elk klein stukje rol je nu uit tot een rondje. Let op dat je tussendoor je werkblad blijft bestrooien met bloem, zodat het deeg niet blijft plakken.

DSC_0027

Tijd voor een cocktail:

Cocktail (2)

Very easy: wodka, cointreau, limoensap en lycheesap.

Gebakken Dumplings

Voor de dumplings hebben we gekozen voor een vulling van garnalen en kip. In de Chinese keuken wordt er vaak een combinatie van vis en vlees gemaakt. Zo bestaat een andere populaire vulling uit varkensvlees en garnalen. Voor de ingrediënten van deze vulling zal je vast even een stop moeten maken bij de toko of Chinese supermarkt, hou daar rekening mee. Wij hebben ongeveer 30 dumplings gemaakt met dit recept.

Ingrediënten voor de vulling:

– 200 gram kippendijen
– 12 garnalen
– 4 gedroogde Chinese champignons (of Shiitake)
– 1 stronkje winter bamboe
– 0,5 theelepel zout
– 3 lente uien
– duimgrootte gember
– 1 teentje knoflook
– 1 theelepel sesamolie
– 1 eetlepel light sojasaus
– 1 eetlepel oestersaus
– 0,5 theelepel (witte) peper
– 1 theelepel suiker
– 1 theelepel baking soda
– 1 eetlepel maïzena

Probeer echt Winter Bamboe te vinden in plaats van normale bamboe scheutjes. De Winter Bamboe groeit, zoals de naam al verklapt, alleen in de winter. De bamboe plant is een stuk kleiner vanwege de kou, maar ook een stuk smaakvoller. De Baking Soda en maïzena zijn een absolute must. Deze twee ingrediënten worden in de Chinese keuken gebruikt om ervoor te zorgen dat het vlees mals wordt.

Dipsaus:

– 1 theelepel sesamolie
– 2 eetlepels light sojasaus
– 0,5 theelepel shiracha saus (afhankelijk van hoe spicy jij de dipsaus wilt)

DSC_0015

Hoe maak je het?

  1. Hak de knoflook klein en rasp de gember.
  2. Week de Chinese champignons in een scheutje kokend water.
  3. Snij de kippendijen in kleine stukjes en hak deze daarna tot een gehakt. Doe hetzelfde met de garnalen.
  4. Voeg de kip en garnalen samen in een kom met daarbij de knoflook, gember, maïzena en baking soda. Dit alles meng je door elkaar, gebruikt hiervoor je chopsticks.
  5. Snij de winter bamboe in kleine blokjes en snipper de lente uien. Hak ook de Chinese champignons in kleine stukjes wanneer deze zacht geworden zijn.
  6. Voeg de groenten bij de kip en garnalen. Meng goed door elkaar.
  7. Vervolgens mogen de volgende ingrediënten ook aan het mengsel toegevoegd worden: zout, peper, sesamolie, oestersaus, sojasaus en suiker. Meng dit alles tot een glad geheel. Het zal er zo uitzien:DSC_0023
  8. Dan ga je vouwen! En dit is echt geen makkie in het begin. Daarom heb ik dit filmpje opgezocht. Hier kun je zien hoe wij de dumplings gevouwen hebben –> klik. Let op de bloem op je werkblad wederom!DSC_0030
  9. Wanneer je alle dumplings gevouwen hebt, ga je ze bakken. Allereerst verhit je ene beetje olie in de pan. Dan plaats je de dumplings in de pan, waarbij je de onderkant bruin laat worden. Dit ziet er zo uit:DSC_0033
  10. Wanneer de onderkant bruin is, na ongeveer 3 minuten, voeg je een bodempje water toe en bedek je de pan met een deksel. De dumplings zullen nu ongeveer in 5 minuten gaar stomen. Let ondertussen op, er moet voldoende water in de pan blijven.
  11. Ondertussen maak je een snelle dipsaus van de ingrediënten zoals boven beschreven. Mengen door elkaar & het is klaar!DSC_0035
  12. Wanneer het water verdampt is, laten we de dumplings nog een beetje nabakken voor een mooie goudbruine kleur.
  13. En dan zijn ze ready to eat! Doe je ogen dicht en proef, geniet en eet ze allemaal op. Wedden dat je het heerlijk vindt?

DSC_0048

 

Liefs JaimyEn Mathilde!

Facebook

Facebook

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Sous- Cheffin’ with… Mathilde: Recept Wontonsoep | Jaimyskitchen.nl
    25 maart 2015 at 09:37

    […] week hebben kunnen lezen hoe Mathilde en ik overheerlijke gebakken dumplings gemaakt hebben, klik voor het recept. Vandaag het recept voor de wontonsoep die geïnspireerd is op het recept van […]

  • Reply
    Recept: Kimchee Dumplings | Jaimyskitchen.nl
    17 mei 2015 at 07:10

    […] twee keer eerder heb ik een dumpling (of wonton) recept geplaatst op mijn blog. Heerlijk vind ik het. Daarom ben ik op zoek gegaan naar […]

  • Leave a Reply