Aziatisch/ Hoofdgerechten

Recept: Indonesische rijsttafel

Welkom bij de nieuwste rubriek op jaimyskitchen: Sous-cheffin’ with…!

In sous-cheffin’ blogposts nodig ik elke keer een andere vriendin of vriend uit met wie ik samen ga koken. De ene keer koken we mijn receptjes, de andere keer een recept van de andere persoon. Daarnaast krijgen jullie een kijkje in de keuken en hoe we te werk gaan. Ik kan jullie alvast verklappen dat we een hoop lol gehad hebben met het koken en alles er omheen!

DSC_0103

Afgelopen week heb ik met vriendinnetje Adriënne gekookt. De laatste keer dat Adriënne bij mij is komen eten, had ik rendang gemaakt. Dit viel goed in de smaak, dus we besloten samen Indonesisch te koken. Na wikken en wegen zijn we tot de volgende gerechten gekomen: rendang, sajoer boontjes met tofu en atjar van komkommer. Klik op ‘continue reading’ voor de recepten, ingrediënten en bereidingswijze van alle recepten. Maar eerst… een beetje fun!

DSC_0058

Oké, de rol met keukenpapier viel op de grond en dit was het resultaat! Wat hebben we gelachen!

Indonesische Rendang
Dit is mijn versie van rendang. Na vele recepten gelezen te hebben, veel geëxperimenteerd en geproefd, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit voor mij de lekkerste rendang is. Ik wil nog even de kanttekening maken dat ik altijd sambal of rode pepers toevoeg aan het recept. Echter heb ik dat in de rendang van vorige week niet gedaan, in verband met een allergie van een van de eters. Hierdoor kan de kleur van het gerecht iets anders worden. Meestal bereid ik het vlees in de snelkookpan, om het snel gaar te krijgen. Als het vlees gaar is, laat ik het verder pruttelen. Deze keer heb ik de rendang in een gietijzeren pan gemaakt. Het heeft ongeveer 3 uur op laag vuur gestaan.

Ingrediënten voor 6 personen:

– 1,5 kilo rundvlees (stoofvlees)
– 2 volle eetlepels tamarinde
– 8 sjalotjes
– 6 teentjes knoflook
– 7 cm gember
– 1 stengel citroengras (sereh)
– 1,5 theelepel kurkuma poeder
– 1,5 theelepel laos poeder
– 5 theelepels palmsuiker
– kleine handje met kaffir lime leaf
– halve theelepel zout
– 8 kemiri nootjes
– 2 eetlepels sambal of 1,5 rode peper van de toko (deze zijn extra pittig)
– 300 gram kokos crème
– 12 kruidnagels
– 4 steranijs
– 5 salam bladeren

Hoe maak je het?

  1. Het rundvlees laat ik door de slager in kleine stukken snijden. Gebruik 2 eetlepels assem om het rundvlees te marineren, hierdoor wordt het vlees lekker mals. Laat het vlees een paar uurtjes marineren als je hier tijd voor hebt.
  2. Vervolgens ga je de boemboe maken. Ik maal alles fijn in de vijzel, maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken, dit bespaard een hoop tijd. De volgende ingrediënten maal je fijn: sjalotten, knoflook, gember, kurkuma, laos, zout, kaffir lime leafs, palmsuiker, kemiri nootjes en de sambal of rode pepers.
  3. Fruit de boemboe een paar minuutjes aan in de pan, gebruik hiervoor een plantaardige olie zoals kokosolie of zonnebloemolie. Hier mag je direct ook de stengel citroengras aan toevoegen.
  4. Zet de waterkoker aan en wanneer het water gekookt is giet je ongeveer 800ml over je kokos crème. Dit laat je in het water oplossen. In Indonesische recepten noemen ze dit santen.
  5. Voeg je vlees toe aan de boemboe, nadat deze ongeveer 3 minuten gefruit heeft. Blijf goed omscheppen, zodat het vlees aan alle kanten dichtgeschroeid wordt. Hierna voeg je de kokos crème toe samen met de kruidnagels, steranijs en salam bladeren.
  6. Dit geheel laat ik ongeveer 3 uur opstaan. Dit is geheel afhankelijk van je pan, vuur, vlees ect. Het gerecht is klaar wanneer het vlees lekker mals is, maar net niet uit elkaar valt. Valt het wel uit elkaar? Geen probleem in mijn ogen: nog steeds enorm lekker.

DSC_0087

Sajoer boontjes met tofu
Mijn grootste inspiratie voor dit gerecht is Kokkie Slomo. Ik neem het recept vrijwel gelijk over, met een paar aanpassingen in de hoeveelheden.

Ingrediënten voor 6 personen:

– ongeveer 600 gram tofu
-550 gram sperzieboontjes
– 5 sjalotjes
– 3 teentjes knoflook
– halve theelepel kurkuma poeder
– 1 theelepel korianderpoeder
– 1 theelepel trassi
– 1 theelepel laos poeder
– zout naar smaak
– 3 eetlepels gezeefde tomaten
– 3 volle eetlepels pindakaas met stukjes noot
– 2 eetlepels ketjap manis
– 1 stengel citroengras
– 100 gram kokos crème opgelost in 400ml heet water
– ter garnering: gebakken uitjes.

Hoe maak je het?

  1. Snij de tofu in blokjes van 1 bij 1 centimeter. De blokjes frituur je goudbruin en knapperig in zonnebloem olie. Laat goed uitlekken.
  2. Blancheer de boontjes kort in gezouten water.
  3. Maak in de vijzel een boemboe met de volgende ingrediënten: sjalot, knoflook, kurkuma, korianderpoeder, trassi, laos en zout.
  4. Fruit de boemboe ongeveer 3 minuten aan samen met de citroengras. Wanneer de citroengras helder groen gekleurd is voeg je de volgende ingrediënten toe: kokos crème, pindakaas, gezeefde tomaten en ketjap manis.
  5. Laat het langzaam pruttelen en voeg de boontjes toe. Na ongeveer 5 minuten mag de tofu er ook bij. Je sajoer boontjes met tofu is klaar!
  6. Wanneer je gaat eten, voeg dan gebakken uitjes toe, voor extra crunch!

DSC_0078

Atjar van komkommer
Bij de pittige en smaakvolle gerechtjes horen zoetzure groenten vinden wij. We hebben gekozen voor een simpele atjar van komkommer. Maak dit ruim van te voren. De smaken transformeren namelijk wanneer het een paar uur in de koelkast gestaan heeft.

Ingrediënten voor 6 personen:

– 2 tot 3 komkommers
– 200 ml natuurazijn
– 1 uitje
– 3 teentjes knoflook
– 4 kemiri nootjes
– 2 theelepels kurkuma poeder
– duimgrootte gember
– 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker

Hoe maak je het?

  1. Snij de komkommer door de helft en halveer beide helften.
  2. Maak een boemboe van de volgende ingrediënten: ui, knoflook, gember en kemirinootjes,
  3. Fruit de boemboe en voeg na 2 minuten de azijn en suiker erbij. Laat dit even goed pruttelen voor een paar minuten. Ga er niet boven hangen met je neus, de geur van de azijn is niet prettig.
  4. Voeg het mengsel toe aan de komkommer en laat minimaal 2 uur in de koelkast staan voor een optimale smaak.

DSC_0084

Gefeliciteerd! Het enige wat je nog toe mag voegen is gekookte rijst en dan heb je zozwaar een Indonesische rijsttafel gemaakt. Als jij dit ook gaat maken, wensen Adriënne en ik je veel kookplezier, maar nog meer plezier met het opeten ervan, het is heerlijk!

adjaimy

IMG_4875-001en Adriënne!

Facebook

Facebook

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Tag: Something about food | Jaimyskitchen.nl
    26 februari 2016 at 08:13

    […] Om welk gerecht sta jij bekend?  Ik denk dat het dan toch op de curry’s aankomt zoals de Indiase Tomato Curry of Butter Chicken. Ohja, mijn vriend houdt van mijn Indonesische Rendang! […]

  • Leave a Reply