Hoofdgerechten/ Vis

Recept: Makreel met Grapefruit

Elke donderdag is er een vismarkt bij mijn favoriete vishandel in Roermond. Dit houdt in dat er grote stukken zalm, hele vissen, scampi’s en vanalles wat er kort daarvoor gevangen wordt te koop is. Het zijn met name grote hoeveelheden, maar deze makreel kun je gewoon per stuk kopen, moet je ze wel zelf schoonmaken en fileren, maar ach dat is een uitdaging toch?! Het is echt makkelijk bij makreel dus laat je niet afschrikken. De grapefruit is heerlijk fris bij makreel, met knapperige groene groenten en een aardappel-knolselderij puree. Nu ik dit typ, krijg ik er weer enorme zin in!

Ingrediënten voor 2 personen:

– 2 makreel
– peultjes
– broccoli
– roze grapefruit
– 400 gram aardappel
– 1/2 knolselderij
– dille
– olijfolie
– suiker
– 3 klontjes boter
– peper & zout
– een scheutje warme melk

Makreel

Hoe maak je het?

  1. Begin met het fileren van de makreel, indien je dit niet door de visboer kan laten doen. Nu kan ik heel lastig uitleggen hoe het fileren in zijn werk gaat, maar ik verwijs je graag naar deze link: Makreel fileren. Appeltje-eitje toch?
  2. Nu je mooie makreelfilets hebt, gaan we verder met het in partjes snijden van de grapefruit. Snij eerst de volledige schil van de grapefruit af en snij vervolgens alle partjes van de grapefruit. Leg de partjes in een kommetje en bestrooi het met wat suiker, zodat de bittere smaak een beetje subtieler wordt.
  3. Kook nu de aardappelen en knolselderij in ongeveer 15 minuten gaar in ruim gezouten water. Hier ga je nu een puree van maken. Let op, dit neemt even wat tijd in beslag.
  4. In de tussentijd blancheer je de broccoli en peultjes. Wanneer ze geblancheerd zijn, spoel je de groenten af met koud water. Zet even aan de kant.
  5. Hak de dille zeer fijn en meng dit met wat olijfolie.
  6. Wanneer de aardappelen en knolselderij gaar zijn, begin je met het pureren met een pureestamper, voeg een beetje warme melk toe, maar wees voorzichtig dat het niet teveel is. De laatste stap is om de puree door een fijne zeef te halen, zodat het lekker smooth wordt! Een klein klontje boter toevoegen en je hebt een heerlijke puree.
  7. Neem een pan voor de makreel en bak deze voorzichtig in een klontje boter.
  8. In een ander pannetje bak je even kort de broccoli met peultjes, ook in een klein klontje boter, voor de smaak. Voeg eventueel wat peper en zout toe voor wat smaak.
  9. Maak je bord nu op. Zelf deed ik dit als volgt: eerst een smeer van de puree, dan de groenten en de makreelfilet kruislings over elkaar. Dan maak je het af door de grapefruit er omheen te leggen en wat dille-olie er overheen te dresseren.
  10. Smakelijk eten!

Liefs Jaimy

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kerst Recepten: 6 x Hoofdgerechten |
    21 december 2016 at 08:30

    […] Makreel met Grapefruit en Knolpuree […]

  • Leave a Reply