Hoofdgerechten/ Vis

Recept: Kabeljauw met Venkel & Courgette Risotto

Wanneer je een verse vis koopt, hoef je er eigenlijk niet zoveel mee te doen om er een lekker gerecht van te maken. Toen ik samen met vriendin Mathilde deze kabeljauw kocht, wisten we dan ook dat we de kabeljauw zo puur mogelijk wilde houden. Spekjes gaan ontzettend goed samen met de vis, omdat het een beetje een zoutje meegeeft. Daarbij hebben we gekozen voor een heerlijke romige risotto met ui, knoflook, venkel, courgette en Parmezaanse kaas. Lees je mee?

Ingrediënten voor 4 personen:

– 100 tot 150 gram spekjes
– 4 moten verse kabeljauw
– 1 venkelknol
– een halve tot een hele courgette
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 100 gram Parmezaanse kaas
– Italiaanse kruiden
– boter
– peper & zout
– 300 gram risotto rijst
– groenten bouillon

Hoe maak je het?

  1. Allereerst snipper je het uitje, snij je de venkel en courgette in kleine blokjes. Bewaar het groen van de venkel, deze kun je voor de garnering gebruiken. Hak ook de knoflook teentjes.
  2. Ondertussen zet je de bouillon alvast klaar. Dit hoeft niet meer te koken wanneer het bouillonblokje opgelost is.
  3. Dan fruit je het uitje aan in een ruim klontje boter. Wanneer deze glazig is, voeg je kort de knoflook toe.
  4. Vervolgens voeg je de risotto rijst toe aan de ui en knoflook en bak je deze een paar minuutjes mee totdat de rijstkorrel glazig is.
  5. Wanneer de rijstkorrel glazig is, voeg je de eerste soeplepel met bouillon toe. Wanneer de rijst al het vocht opgenomen is, voeg je weer een nieuwe lepel toe. Zo ga je verder totdat de risotto goed gaar is. Blijf continu roeren in de pan!
  6. In de tussentijd smoor je in een ander pannetje de venkel en courgette. Wanneer deze beetgaar zijn, bewaar je deze even op het aanrecht.
  7. Gebruik hetzelfde pannetje om de spekjes uit te bakken.
  8. In de tussentijd rasp je de Parmezaanse kaas.
  9. Wanneer de risotto bijna klaar is, begin je aan de kabeljauw. Beide kanten kruiden met peper en zout en in een klontje boter kort bakken. De kabeljauw moet gaar zijn, maar let op dat deze niet te lang gebakken wordt.
  10. Op het laatste voeg je de venkel en courgette aan de risotto toe en meng je dit samen met de Parmezaanse kaas tot een smeuïg geheel.
  11. Serveer de borden eerst met de risotto, dan het stukje kabeljauw er bovenop, de spekjes en het groen van de venkel.
  12. Genieten maar!

DSC_0101

Liefs Jaimy

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    hennu
    22 april 2015 at 10:15

    Jaimy
    Hoeveel bouillon moet je maken?

    • Reply
      admin
      22 april 2015 at 10:19

      Hoi hennu,

      In de regel maak je 1 liter bouillon voor 300 gram risotto. Maar ik raak je aan om tussendoor gewoon veel te proeven. Wanneer de korrel zacht is, maar nog een goede bite bevat, is de risotto klaar. Proeven dus 😉
      Succes en smakelijk mocht je het recept gaan namaken. Laat het me weten, vind ik erg leuk!
      Groetjes,
      Jaimy

    Leave a Reply