Aziatisch/ Hoofdgerechten/ Vlees en gevogelte

Recept: Indiase Butter Chicken

Al eerder heb ik geschreven over mijn liefde voor de Indiase keuken die ik ontwikkeld heb tijdens de periode die ik in India gewoond heb. Butter Chicken is een heel populair gerecht en toen ik in de stad Bangalore ging ik samen met mijn vrienden naar ‘Empire’ om de lekkerste Butter Chicken in town te eten. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat dit gerecht op mijn ‘To Cook’- lijstje stond. En oh, wat is het lekker. Ik serveer het met een frisse yoghurt-munt saus en zelfgemaakte chapatti’s.

Ingrediënten voor 4 personen:

Marinade kip

– 800 gram kippendijen
– 150 ml yoghurt
– 1 theelepel chilipoeder
– 1 laurierblad
– 1/4 eetlepels kruidnagel
– 1/4 theelepel kaneel
– 1 theelepel garam masala
– 5 kardemom pods
– 1 theelepel geraspte gember
– 1 theelepel geraspte knoflook
– 60 gram gemalen cashewnoten

Saus
– 400 gram blokjes tomaat
– 75 gram boter
– 2 medium gesnipperde uien
– handje vol verse koriander
– 60ml verse slagroom
– Snufje zout

Yoghurt-Munt saus
– 150 ml roeryoghurt
– 10 takjes munt
– 1 teentje knoflook
– peper & zout
– een halve theelepel suiker
– 1 tot 2 lente uien.

Ik gebruik cashewnoten in plaats van amandelen, die in de originele receptuur staan. Daarnaast vervang ik de koriander door bladpeterselie, omdat ik geen fan ben van een overheersende koriandersmaak. De muntsaus dient ter verfrissing van het gerecht. Ook vind ik het erg lekker om wat plakjes komkommer erbij te serveren.

DSC_0057

Hoe maak je het?

Butter Chicken

  1. Allereerst maak je de marinade voor de kip. De volgende ingrediënten mogen in de blender of keukenmachine: cashewnoten, chilipoeder, laurierbladeren, kruidnagels, kaneel, garam masala, kardemom. Maal dit tot een fijn ‘meel’.
  2. Voeg het ‘meel’ toe aan de yoghurt, geraspte knoflook en gember en meng door elkaar.
  3. Vervolgens marineer je de kippendijen met dit mengsel. Laat dit zo lang mogelijk, maar minimaal 30 minuten marineren.
  4. Nadat het vlees gemarineerd is, voeg je het vlees toe aan een hapjespan met de boter. Bak de kippendijen even kort aan. Voeg daarna de gesnipperde uien toe.
  5. Wanneer de uien gaar zijn, voeg je de blokjes tomaat toe met een beetje zout.
  6. Laat dit ongeveer 30-45 minuten sudderen. Op het einde voeg je een scheutje room toe en de bladpeterselie.

Yoghurt-Munt saus

  1. Stamp de munt en 1 teentje knoflook fijn in de vijzel.
  2. Voeg de yoghurt toe en roer goed door elkaar.
  3. Voeg ook de peper, zout en suiker toe.
  4. Ter garnering snij je ringetjes van de lente uien en verdeel dit over de muntsaus.

DSC_0065

DSC_0067

 

Liefs Jaimy

Facebook

Facebook

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Tag: Something about food | Jaimyskitchen.nl
    23 juli 2015 at 18:09

    […] bekend?  Ik denk dat het dan toch op de curry’s aankomt zoals de Indiase Tomato Curry of Butter Chicken. Ohja, mijn vriend houdt van mijn Indonesische […]

  • Reply
    Recept: Indiase Paneer Jalfrezi | Jaimyskitchen.nl
    9 september 2015 at 07:04

    […] Maak onder tussen de yoghurtsaus volgens het volgende recept: Link voor yoghurt-munt saus. […]

  • Reply
    Evy
    16 april 2016 at 14:33

    Mmmm deze wil ik graag een keer maken of misschien een keertje samen? 😉

    • Reply
      admin
      17 april 2016 at 19:01

      Samen natuurlijk!

  • Reply
    Recept: Healthy (vegan) Butter Chicken | Jaimyskitchen.nl
    20 april 2016 at 05:58

    […] valt me op dat mijn recept voor Indiase Butter Chicken nog steeds enorm populair is. Nog steeds zoeken mensen op Google het recept voor dit gerecht en […]

  • Leave a Reply