Hoofdgerechten/ Lunch/ Vega & Vegan/ Vlees en gevogelte

Recept: Hotdogs Vegan & Meatlover!

Het blijft heerlijk om te experimenteren met vegan gerechten, maar om mijn vriend hier nu altijd in te betrekken vind ik ook niet nodig. Daarom maakte ik twee verschillende hotdogs, of eigenlijk vier, vegan en meatlover, grieks en sweet&spicy! Voor ieder wat wils dus!

Dit recept bedacht ik toen ik een enorme craving naar hotdogs had. Vraag me niet waarom want dat heb ik dus nooit. Daarnaast vind ik het leuk om plantaardige vleesvervangers te testen. Best lastig, want veel vleesvervangers zijn niet vegan, omdat er kippeneiwit in zit. Zo jammer vind ik dat. Wanneer ik een vleesvervanger eet, wil ik eigenlijk ook dat deze vegan is. En dat zijn de worstjes en burgers van Dees, HOERA!

Grappig feitje; Erik vond de Vegan worstjes enorm lekker. Hij wist niet dat ze van paddestoelen gemaakt zijn; verrassing schat!

Ingrediënten voor 2 personen (met veel honger):

– 4 Dees worstjes met knoflook en paddestoelen
– 2 mini rookworstjes
– 4 zachte broodjes (2 wit en 2 bruin)
– 2 uien (rood of wit)
– 100 gr mango, in blokjes
– BBQ saus (optioneel zelf gemaakt, zien onderstaand)
– een paar takjes munt
– 2 el gehakte peterselie
– 1 teen knoflook
– 4 el (soja) yoghurt
– 1/4 komkommer
– 1 jalapeño peper
– 4 el azijn
– 8 el water
– 1 tl suiker
– peper&zout
– 4 el bloem
– 1 tl paprikapoeder
4 el (plantaardige) melk
– olie om in te bakken

BBQ saus (100ml)
– 50 ml water
– 4 el ketchup
-1 kleinrui
– 1 tl mosterd
-1 el azijn
– 0,5 tl (gerookt) paprikapoeder
– 1 el suiker (liefst donkere basterd of rietsuiker)
– 1 el worcestershiresaus
– snuf zout

Hotdogs Vegan en Meatlover

 Hoe maak je het?

  1. OPTIONEEL: Ga je zelf de BBQ saus maken? Begin hier dan mee. Snipper het uitje en voeg deze samen met het water, azijn, suiker en mosterd in een pannetje. Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Dit laat je ongeveer 20 minuten pruttelen. Hierna voeg je de ketchup, de worcestershiresaus en het gerookte paprikapoeder toe. Laat nog 5 minuten op zacht vuur staan, laat afkoelen en bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast.
  2. Marineer je rookworst-worstjes in de de helft van de BBQ saus. Laat ze nu even aan de kant staan.
  3. Snijd de jalapeño in dunne plakjes en leg in een schaaltje met het azijn, water, 1 tl suiker en peper & zout. Laat dit marineren.
  4. De Griekse tzatziki maak je door knoflook te persen of hakken, samen te voegen met de gehakte munt en peterselie en (soja)yoghurt. Breng verder op smaak met peper en zout. Hiermogen hele kleine stukjes komkommer aan toegevoegd wordt. Houd ook nog wat komkommerblokjes over voor de garnering.
  5. Dan mogen de uienringen gemaakt worden. Neem 1 kommetje en voeg daar in de (plantaardige) melk aan toe. Een ander kommetje gebruik je voor het bloem met paprikapoeder. Snijd de uien in ringen en verhit een laagje olie in de pan. Daarna haal je de uien eerst door de melk, dan door de bloem. Herhaal eventueel deze stap indien de bloedlaag niet dik genoeg is (was bij mij niet nodig). Deze kun je nu frituren in de olie, ongeveer 30 seconden per kant!
  6. Bak nu je vegan worstjes en rookworstjes (in een aparte pan), snijd de broodjes van boven in. Wanneer de worstjes gaar zijn, leg je ze in het broodje, voeg je de sauzen toe en beleg je ze met de overige ingrediënten.
  7. De meatlover worstjes worden afgemaakt met uitgelekte jalapeñ0 plakjes, mango en extra BBQ saus.
  8. De vegan worstjes worden geserveerd met de Griekse Tzatziki saus, komkommer, gefrituurde uienringen en peterselie & munt.
  9. Maar hey, experimenteer op op los zou ik zeggen! Smakelijk!

Liefs Jaimy

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Demi | DE KOOKFABRIEK
    26 juli 2016 at 16:37

    Mmm! Ziet er lekker uit!

  • Leave a Reply