Bijgerechten/ Hoofdgerechten/ Kerstrecepten/ Vega & Vegan

Recept: Gevulde filodeeg rol met spinazie en feta

Filedeeg rol met spinazie en feta www.jaimyskitchen.nl

Wauw, hier maak je toch indruk mee tijdens het diner, bijvoorbeeld het Kerst diner?! Je tafelgasten zullen zeker verrast zijn met deze mooie filodeeg rol. Het mooie is dat je deze zelfs van tevoren alvast kunt maken, dat is makkelijk toch? Een perfect recept voor de feestdagen lijkt me! Of ook gewoon voor in het weekend?

Borek, pastilla of filodeegrol

Als iemand het goede antwoord weet, laat het me weten. Want ik heb echt struggles gehad met het verzinnen van de juiste naam van dit gerecht. Borek is Turks, pastilla Marrokaans (dacht ik). Enja, die filodeegrol leek mij de juiste benaming, want uiteindelijk is het een zelfbedacht iets natuurlijk. Heb je een opmerking er over? Let me know!

Variaties

Ik vind het erg leuk om variaties te geven op de recepten die ik maak, zodat er altijd iets tussen zit voor iedereen. Zo zou je in dit recept de normale aardappelen ook kunnen vervangen met zoete aardappel of pompoen, ook lekker! Wil je geen vega recept? Dan zou je gehakt kunnen toevoegen aan het recept in plaats van aardappel. Wees lekker creatief in ieder geval.

Filedeeg rol met spinazie en feta www.jaimyskitchen.nl
Feta en zongedroogde tomaat

Deze twee ingrediënten zijn wat mij betreft niet te vervangen hoor. Mijn advies is om echte feta te kopen en niet de ‘witte kaas’. Dat verschil in smaak proef je namelijk echt wel. Ook de zongedroogde tomaten geven een erg lekkere smaak aan het gerecht, die twee zou ik er dus in laten hoor!

De dag van te voren bereiden

In de intro gaf ik al aan dat je dit recept een dag van te voren kunt bereiden. De vulling en de rol kun je dus alvast maken. Leg dan een vochtige doek over de filodeeg rol en schuif deze net van te voren de oven in. Onwijs handig tijdens de feestdagen of voor het Kerstdiner toch?!

Filedeeg rol met spinazie en feta www.jaimyskitchen.nl
Recept: gevulde filodeeg rol met spinazie en feta

Hoeveelheid: 1 rol voor 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten oventijd

Ingrediënten:
700 gr aardappel
500 gr (diepvries) spinazie
200 gr feta
50 gr zongedroogde tomaat
225 gr filodeeg (10 vellen)
50 gr walnoten
2 tenen knoflook
1 ui
peper en zout
2 tl sesamzaad
vloeibare boter

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 170 graden.
  2. Kook de aardappelen gaar en meng dit met uitgelekte spinazie.
  3. Snipper het uitje en knoflook en meng dit met de aardappel en spinazie.
  4. Kruimel de feta, hak de walnoten en snijd de zongedroogde tomaat in kleine stukjes. Meng deze drie ingrediënten.
  5. Vet elke plak filodeeg in met boter voordat je een volgend vel er overheen legt. maak een lange lap door horizontaal drie vellen aan elkaar te plakken. maak drie laagjes hiervan. Houd een vel over om eventuele scheurtjes te repareren.
  6. Verdeel nu onderaan horizontaal over de lengte nu eerst het aardappel mengsel en dan daar bovenop het feta mengsel. Laat aan beide uiteinden een beetje ruimte over en rol de rol nu van onder naar boven dicht. Vouw de uiteinden dicht. Nu je een lange rol hebt, maak je een spiraal hiervan. Het kan zijn dat de rol een beetje scheurt, maar dat kun je met een beetje over en het extra vel filodeeg repareren.
  7. Vet de rol met een beetje boter/melk of ei in en strooi de sesamzaadjes er overheen. Bak de filodeeg rol nu in 30 minuten gaat.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Fabiënne, Enjoyyourownbeauty
    24 december 2017 at 14:58

    Wat een lekker recept Jaimy!

    Liefs
    x

  • Leave a Reply