Aziatisch/ Bijgerechten/ Hoofdgerechten/ Vlees en gevogelte

Recept: Chinese Kung Pao Chicken

De Aziatische keuken trekt mij enorm, vooral omdat het smaken, ingrediënten en geuren zijn die ik niet van jongs af aan meegekregen heb. De laatste tijd ben ik veel aan het experimenteren met de Chinese keuken. En dat terwijl ik totaaaaal niet van afhaal chinees houd. Maar dat is ook meteen het hele punt; afhaalchinees is niet authentiek Chinees. En laat authentiek Chinees nu net ontzettend lekker zijn! Toch is Kung Pao Chicken een gerecht wat vaak op het menu van de afhaalchinees staat, alleen is dat dan weer niet de authentieke Kung Pao Chicken. Hier onder kun je mijn versie van het gerecht met vele soorten bereidingen vinden!

Ingrediënten voor 2-3 personen:

– 2 kipfilets
– 1 theelepel cornstarch (maïzena)
– 0,5 theelepel baking soda
– snufje zout
– witte peper
– 2 eetlepels water

Saus
– 3 teentjes knoflook
– duimgrootte stuk gember
– 6 gedroogde chili’s
– 1,5 eetlepel rijstwijn
– 1 eetlepel balsamico azijn
– 1 eetlepel water
– 1 theelepel donkere sojasaus
– 1 theelepel lichte sojasaus
– 1 eetlepel witte suiker
– zout
– 75 gram rauwe, ongezouten pinda’s
– 4/5 lente uien, in ringetjes gesneden

Bijgerecht:
– witte rijst
– salade

Sommige recepten van Kung Pao Chicken voegen Szechuanpeper toe, maar er zijn er ook die dit weglaten. Indien je dit in huis hebt en van spicy food houdt, kun je dit toevoegen.

Hoe maak je het?

  1. We beginnen met het marineren van de kip. Snij de kipfilet in blokjes en voeg toe in een kom. Nu voeg je de cornstarch en baking soda toe. Dit zorgt ervoor dat de kip zacht wordt en de typische ‘silky’ textuur krijgt. Dan voeg je een flinke snuf peper en zout toe, samen met 2 eetlepels water. Meng goed door elkaar en laat 30 minuten marineren.
  2. Dan maken we de saus van het gerecht. Neem een kommetje en rasp de knoflook en gember. Voeg vervolgens de rijstwijn, balsamico, water, donkere sojasaus, lichte sojasaus, suiker en zout toe. Meng goed! De suiker moet oplossen in de rest van de ingrediënten.
  3. Nu gaan we de gedroogde chili’s bakken in een ruime scheut olie, dit duurt ongeveer 2 minuten. Het is de bedoeling dat de chili’s weer een beetje tot leven komen en dus minder hard zijn. De chili’s mogen best een paar zwarte plekjes hebben. Schep de chili’s uit de olie, maar laat de olie in de pan.
  4. Vervolgens bakken we de pinda’s, op middelhoog vuur. Let op, want dit gaat ontzettend snel. Laat de pinda’s niet teveel kleuren, want dan krijgen ze ene verbrandde smaak. Dit duurt maximaal 45 seconden. Schep de pinda’s uit de olie, maar laat de olie wederom in de pan.
  5. In de overgebleven olie, kun je nu de kip bakken. Bak de kip tot het goudbruin is, en haal uit de pan.
  6. Voeg de saus aan de pan toe, met ongeveer 2/3 eetlepels water. Laat dit een minuutje pruttelen en voeg dan de chili’s en pinda’s toe. Laat dit wederom een minuutje pruttelen en voeg dan de kip weer toe aan de pan. Nu laat je de kip ongeveer 3 tot 4 minuten pruttelen, tot het water verdampt en de saus volledig aan de kip blijft kleven. Wanneer je dit bereikt hebt, voeg je de lente uien in ringetjes toe. Schep even om en je Kung Pao Chicken is klaar!
  7. Serveer met witte rijst en een frisse salade en dan hoop ik dat het smaakt!

Chinese Kung Pao Chicken

Liefs Jaimy

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Henny
    12 juli 2015 at 13:01

    Jaimy.
    waar kun je baking soda kopen ??

    • Reply
      admin
      12 juli 2015 at 15:43

      Hoi Henny,

      Ik koop het bij de Happy Store in Roermond. Misschien bij de grotere supermarkten ook?
      Let wel op, want bakpoeder is iets anders 😉
      Succes!

    Leave a Reply