Hoofdgerechten/ Lunch/ Soep/ Vega & Vegan

Recept: Aardappel en knolselderij soep in brood

aardappel en knolselderij soep in brood www.jaimyskitchen.nl

Deze vegetarische (en vegan) soep at ik in Praag maar liefst twee keer, zo lekker was het! Dat moest ik thuis namaken! Het is een hele lichte gebonden soep met blokjes aardappel, knolselderij en wortel. Een heerlijke gevulde winterse soep geserveerd in een broodje!

Tsjechische soep

Tijdens het tripje naar Praag kwam ik er eigenlijk pas achter dat deze soep typisch voor Tsjechië is. Er stonden altijd wel soepen op een kaart en vaak kostte ze echt maar €3-€4. Onwijs goedkoop en lekker om tussendoor even mee op te warmen. Vaak stond goulashsoep op de kaart, maar ook deze aardappelsoep. Ik was er meteen helemaal weg van!

Knolselderij uit de oven en/of gedroogde paddenstoelen

Deze soep kun je onwijs smaakvol maken op twee manieren: met gedroogde paddenstoelen of met geroosterde knolselderij. Daar zit beide veel smaak aan. De tweede optie duurt even om te maken en de gedroogde paddenstoelen zijn een makkelijkere optie. Gebruik je deze? Voeg dan 25 gr toe aan een kommetje met heet water en laat 10 minuten trekken. Voeg het water en de paddenstoelen toe op het einde van stap 3. Wil je de knolselderij niet roosteren? Ban kun je deze in blokjes toevoegen en meekoken. Ik zou je aanraden om wel knolselderij toe te voegen indien je voor de gedroogde padden stoelen gaat!

aardappel en knolselderij soep in brood www.jaimyskitchen.nl
Recept: Aardappel en knolselderij soep in brood

Hoeveelheid: 6 porties
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:
500 gr aardappelblokjes
200 gr wortelen in blokjes
250 gr (geroosterde) knolselderij in blokjes
3 el bloem
1 el olie
1,5 tl marjolein
1 ui
3 tenen knoflook
1,7 liter vegetarische bouillon (ik gebruik 2,5 bouillonblokje)
1 tl maïzena
zwarte peper
1 broodje per persoon

Bereiding:

  1. Snijd de knoflook, knolselderij en wortel in blokjes. Snipper het uitje, hak de knoflook teentjes helemaal fijn en maak 1,7 liter bouillon met de bouillonblokjes.
  2. Verhit een beetje olie in een pan en bak de gesnipperde ui tot ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg dan de aardappel en wortel toe. Gebruik je geen geroosterde knolselderij maar rauwe? Voeg deze dan ook nu toe. Bak dit ongeveer 6 minuten op laag vuur. Voeg daarna marjolein toe.
  3. Meng in een apart kommetje (of nog makkelijker in de blender) de bloem, maïzena en een beetje bouillon tot er geen klontjes meer in zitten. Voeg dit toe aan de soep en laat met 100 ml extra bouillon even pruttelen op middelhoog vuur. Voeg daarna de rest van de bouillon en zwarte peper naar smaak toe. Laat dit koken tot de aardappel en knolselderij gaar is, ongeveer 10 minuten.
  4. Gebruik je de geroosterde knolselderij? Voeg deze dan pas toe als de soep doorgekookt is.
  5. Neem een broodje per persoon, snijd een kapje er vanaf en hol het broodje uit. Serveer het liefst aan tafel de soep in het brood. Niet te lang wachten, want het brood zal lekker zacht worden van binnen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply