Hoofdgerechten/ Vlees en gevogelte

Pulled Lam met koolsalade

Pulled Lam www.jaimyskitchen.nl

Pulled pork kennen wel, pulled chicken hoor je ook vaak, maar ik maakte pulled lamsschouder. Beetje hetzelfde, maar dan van ander vlees. Ik serveerde het lamsvlees met een broodje en koolsalade.

Toen ik van Erik een Sous-vide stick kreeg voor mijn verjaardag, wist ik dat ik pulled pork wilde maken. Toch heb ik als eerste lamsschouder gemaakt, omdat ik dit vlees op zondag bij de Turkse supermarkt kon kopen. Ik vroeg of ze het van het bot konden halen, dat was gelukkig geen probleem. Helaas moest ik thuis toch nog best veel in het vlees snijden, voordat het mooie stukken waren. De honger ging mij er een beetje over van. Toch, toen na 13 uur het vlees klaar was, was het te lekker om te laten staan.

Sous-vide koken van Pulled Lam

Ik maakte dit dus sous-vide. Met een stick die je in een pan met ruim water steekt, blijft het water op een contante temperatuur, waardoor het vlees op een lage temperatuur kan garen. Kun je niet sous-vide koken? Gebruik dan een slow cooker of bereid het vlees in de oven op een lage temperatuur en dek het vlees goed af. De bereiding in de oven zal ongeveer 5-6 uur op 140 graden zijn. De kern temperatuur zal dan 88 graden moeten worden.

Pulled Lam www.jaimyskitchen.nlDit recept is heerlijk om te maken tijdens een vriendendiner. Zeker weten dat iedereen dit lekker gaat vinden. De broodjes zijn ook lekker tijdens een uitgebreide lunch in het weekend. Indien je over houdt van het vlees, zorg dan dat dit goed teruggekeerd wordt, dan kan het ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Verwarm het vlees op laag vuur, of eet het koud. Dat is net zo lekker, heerlijk.

Het vlees kan makkelijk vervangen worden door varkensvlees om pulled pork te maken. Gebruik dezelfde hoeveelheden vlees en kruiden. Ook dezelfde bereidingstijd kan aangehouden worden.

Pulled Lam met koolsalade

Print Recipe
Serves: 4 personen Cooking Time: 30 minuten + 13 uur

Ingredients

  • 600-700 gr lams schouder (ontbeend en schoon gemaakt)
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl gerookt paprika poeder
  • 0,5 tl chili poeder
  • 1 el donkere basterd suiker
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 el zonnebloemolie
  • 300 gr witte kool, gesneden
  • 150 peen julienne
  • 1 grote rode ui
  • 50 ml Griekse yoghurt
  • 1 tl mosterd
  • 5 gr gehakte bieslook.
  • 1 el azijn
  • peper en zout
  • maizena

Instructions

1

Verwarm het water op 80 graden.

2

Voeg het zout, peper, paprikapoeder, chili poeder, suiker, knoflook en zonnebloemolie in een ziplock zak samen met het lamsvlees. Leg het zakje met vlees in het water en druk alle lucht eruit, door het zakje tot aan de rand onder water te duwen. Druk dan het zakje dicht. Laat het vlees nu 13 uur garen in het waterbad van 80 graden. Dek de pan af met aluminiumfolie, zodat het water niet verdampt.

3

Als het vlees nog 1 uur moet garen kunt je de koolsalade bereiden. Voeg de gesneden witte kool en peen julienne samen. Snipper de rode ui. Meng in een apart kommetje de Griekse yoghurt met mosterd, azijn, peper en zout. Meng nu de witte kool, peen, rode ui, bieslook en de dressing samen.

4

Wanneer het vlees klaar is, na 13 uur, vang dan alle sappen op in een pannetje. Breng dit aan de kook. Meng in een klein kopje wat maizena met water en voeg dit bij de vleessappen om een saus te maken.

5

Snijd de broodjes open, verdeel de koolsalade er over en beleg het broodje met een beetje pulled lam.

Notes

Gebruik je geen sous vide? Dan raad ik aan om andere bronnen voor de exacte bereiding. In een slow cooker kun je dezelfde bereidingswijze aanhouden.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Nicole
    19 juli 2017 at 14:10

    Wat een origineel idee om lam te gebruiken!

  • Leave a Reply