Hoofdgerechten/ Vega & Vegan

Paddo Zout: Parelgort met Paddestoelen

In de volgende reeks laat ik jullie zien hoe je ‘Zout met een smaakje’ in je gerechten kunt verwerken. Ik kan namelijk goed voorstellen dat je de potjes in deze blogpost ongelooflijk leuk vindt, maar nog niet goed weet hoe je ze in je dagelijkse keuken en gerechten kunt verwerken. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en dát wil ik jullie laten zien! Kan wel natuurlijk, maar die keuze is aan jou 😉

Vandaag laat ik jullie zien hoe je Paddo Zout kunt gebruiken voor een recept met parelgort en paddestoelen.

De zout met smaakjes zijn door Marc Somers en Anne Westerbos ontwikkeld om je maaltijd op een gemakkelijke manier nog smakelijker te maken. Met veel liefde worden de eigen kruiden en bloemen geoogst, geplukt waarna ze worden gedroogd en in de zoutjes verwerkt. Het ‘Zout met smaakje’ kun je voor € 3,50 kopen.

Dit gerecht heeft als hoofdingrediënt parelgort, misschien heb je hier al eens van gehoord. Parelgort is gerst, maar dan zonder het vliesje, dit is er namelijk vanaf geslepen. Deze gerstsoort bevat gluten en het heel een licht nootachtige smaak. Vandaar dat het ook een geweldige combinatie met paddestoelen is. En laat ik daar net ontzettend van houden! Dit is een heerlijk variant op risotto, dus verras je tafelgenoten eens met parelgort!

Paddo

Ingrediënten voor 4 personen: 

– 500 gram parelgort
– 200 gram oesterzwammen
– 250 gram kastagne paddestoelen
– 2 sjalotten
– 10 gram gedroogde cantharellen
– 25 gram madeira
– 4 lente uien
– 100 gram geraspte oude kaas
– 100 ml witte wijn
– 3 theelepels paddo
– een half bosje bieslook
– 100 ml room
– optioneel: een paar druppels truffelolie

Hoe maak je het?

  1. Begin met het wellen van de cantharellen in de madeira en een scheutje water. Laat ze hier minimaal 30 minuten in staan.
  2. Snipper de sjalotten en fruit ze in wat olijfolie. Wanneer de sjalotten glazig zijn, fruit je de parelgort even mee. Na 2 minuutjes voeg je de witte wijn hierbij. De alcohol verdampt al snel.
  3. Voeg hierna de bouillon toe aan de parelgort, totdat alles onder water staat. Voeg steeds wat nieuwe bouillon toe wanneer je ziet dat de parelgort de bouillon opgenomen heeft. Herhaal dit totdat de parelgort lekker beetgaar is. Niet teveel roeren!
  4. In de tussentijd maak je de paddestoelen schoon en bak je deze in de pan met een scheutje olijfolie of in wat boter Breng op smaak met peper en zout. Op het moment dat de paddestoelen klaar zijn, blus het dan af met de madeira en de cantharellen. Zet nu aan de kant, met de pan van het vuur.
  5. Wanneer de parelgort beetgaar is, voeg je de room toe. Laat nu nog even opstaan, op zacht vuur. Na 5 minuten kun je ook de kaas toevoegen en dit goed mengen.
  6. Snij de lente ui in ringetjes en de bieslook fijn.
  7. Als laatste stap voeg je het paddo zout aan de parelgort toe. Proef zelf even hoeveel je toe wilt voege, de bouillon bevat namelijk ook al zouten. Voeg ook de lente ui en bieslook toe en meng de paddestoelen door het gerecht.
  8. Indien je van truffel houdt, kun je een beetje truffelolie toevoegen.
  9. Klaar is je gerecht! Geniet ervan!

Paddo 3

Wil jij ook een zout met smaakje bemachtigen?

Bezoek dat de Facebookpagina van Marc Kookt of stuur een mailtje naar marckookt@hotmail.com.

De foto’s in deze blogpost heeft Anne Westerbos gemaakt.

Liefs Jaimy

Facebook

Facebook

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply