Hoofdgerechten/ Lunch/ Makkelijke Maandag/ Salades/ Vega & Vegan

Makkelijke Maandag: Salade met Vijg en Venkel

Venkel is een heerlijke groente en vijg is een heerlijke fruitsoort, waarom geen salade ervan maken? Klinkt vrij logisch toch?! Deze salade is ook lekker snel klaar dus dat scheelt weer. Het recept mag daarom door als Makkelijke Maandag recept! Doordat het gecombineerd is met linzen, is het een vullende maaltijd en daarom zeer geschikt als avondmaaltijd. Misschien een stokbroodje erbij, helemaal lekker.

Ieder jaar wanneer de vijgen weer in seizoen zijn, ben ik blij, want ik vind ze heerlijk! Ze zijn ook erg lekker te combineren met salades of in lekkere ontbijtjes. Of als snack. Eigenlijk altijd wel dus!

Dit recept is helemaal vegetarisch en vegan!

Ingrediënten voor 2 personen:

– 1 venkelknol
– 1 avocado
– 4 verse vijgen
– 300 gr linzen
– 70 gr rucola
– 2 el olijfolie
– 1 flinke el azijn (ik gebruik vijgen dadel azijn, balsamico is ook erg lekker)
– 1 tl oregano
– peper en zout

Tahini Dressing
– 2 el tahini
– 1 el olijfolie
– 1 tl agavesiroop
– sap van 1 citroen
– peper en zout
– eventueel wat water om de dressing dunner te maken

TIP: maak de dressing af met wat quinoa paps of gehakte nootjes, ziet er leuk uit!

Salade met vijg en venkel

Hoe maak je het?

  1. Begin met het roosteren van de venkel. Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de venkelknol in dunne plakjes en verwijder het hart van de knol. Leg deze in een ovenschaal met 2 el olijfolie, oregano en wat peper en zout. Schuif dit voor 10 minuten in de oven.
  2. Laat de linzen uitlekken en meng dit met de rucola. Verdeel dit vast oven een grote schaal.
  3. Snijd de avocado in plakjes. Wil je een roos maken? Kijk dan eens deze video.
  4. Snijd de vijg in vieren, laat de onderkant heel.
  5. Haal de venkel uit de oven, leg de vijgen er bovenop en besprenkel met je azijn. Dit mag nog eens 5 tot 10 minuten in de oven.
  6. Maak de dressing door alle ingrediënten goed te mengen. Wanneer de dressing wat dik is, voeg dan wat water toe tot het een substantie van een dressing heeft.
  7. Serveer nu de venkel en vijgen over de linzen en rucola. Maak de salade af met de dressing en eventueel wat quinoa paps of gehakte noten.
  8. Geniet ervan!

Jaimyskitchen

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Vivian | stayaliveandcooking
    17 oktober 2016 at 10:51

    Hmmm ik wil zo graag eens lekker iets met vijgen maken! Elke keer als ik in de supermarkt kom zijn ze uitverkocht, grrr… Maargoed, dit receptje gaan we onthouden voor als ik ze weer een keer vind! 😉

  • Reply
    Nicole
    18 oktober 2016 at 18:56

    Dit ziet er prachtig uit met die avocadoroos 🙂

  • Leave a Reply