Hoofdgerechten/ Kerstrecepten/ Vlees en gevogelte

Kerstrecept: Familierecept Konijn (zuur)

Dit recept is heel speciaal voor mij. Dit is namelijk een écht familierecept. Dit at ik altijd met mijn oma, meestal voor of na Kerst een paar keer, want samen wilden wij zo vaak mogelijk genieten van deze konijn in het zuur. Vroeger, toen mijn moeder nog thuis woonde werd elke Kerstmis dit recept op tafel gezet. Mijn oma is er helaas niet meer, maar dat hield mij niet tegen om dit jaar deze heerlijke konijn in het zuur te maken. Dankjewel tante Connie voor het doorgeven van oma’s recept!

De rode kool en stoofpeertjes recepten komen voor de Kerstmis nog online 😉

Ingrediënten voor 4 personen:

– 4 konijnenbouten
– 4/5 witte uien
– 6 laurierblaadjes
– een takje verse tijm
– een eetlepel kruidnagels
– 500 ml kruidenazijn
– 700 ml water
– maïzena of allesbinder
– 3 eetlepels stroop
– peper&zout
– 3 eetlepels bruine basterdsuiker
– 2 blokjes pure Verkade chocolade

Konijn

Hoe maak je het?

  1. Erg belangrijk voor dit recept is dat je 24 uur van te voren moet beginnen. Dan laat je de konijnenbouten namelijk marineren in het zuur. Neem een grote pan en leg de bouten hier in. Voeg hierbij de kruidenazijn en vervolgens ongeveer 700ml water. In ieder geval voldoende zodat het konijn onder water is.
  2. Voeg nu de laurierblaadjes, kruidnagels en de tijm aan het azijn en water toe.
  3. Nu laat je het konijn 24 uur marineren ongeveer. Zet de konijnenbouten met marinade wel op een koele plek.
  4. Zo, de dag erna kun je verder gaan door de konijnenbouten uit de marinade te halen en goed droog te deppen. Kruid ze met wat peper en zout en braad de bouten nu één voor één aan in een klontje boter. Meestal is dit lastig in de braadpan te bereiden, dus ik doe het in een andere koekenpan.
  5. Vervolgens zeef je de marinade en hou je het vocht aan de kant.
  6. Haal nu de kruidnagel, tijm en laurierbladeren tussen de uien uit. De specerijen hebben zijn werk gedaan en deze mogen weg. De uien mag je bewaren.
  7. Wanneer de bouten gebraden zijn, leg je ze in de braadpan en voeg je de marinade hier aan toe. In totaal moet dit 2 tot 3 uur sudderen, tot het vlees van het botje valt.
  8. Na ongeveer een uurtje mogen de uien er ook bij gevoegd worden.
  9. Wanneer het vlees goed zacht en gaar is, kun je de saus gaan maken. Haal het konijn even uit de pan en gebruik ongeveer de helft van het vocht hiervoor. Ik zeef de uien er weer uit en voeg deze daarna weer allemaal toe aan het vocht.
  10. Dan mag ook de stroop en bruine basterd suiker erbij. Ik zou dit altijd in fases doen en goed proeven, zodat jij de saus zo zuur of zoet krijgt zoals jij het graag hebt.
  11. Vervolgens mag er wat maïzena of allesbinder bij, zodat je een mooie dikke saus krijgt.
  12. En dan het geheim; twee blokjes pure Verkade chocolade; daar krijg je een hele mooie bruine kleur van.
  13. Leg de bouten nog even terug in de saus en dan is het konijn klaar om geserveerd te worden.
  14. Geniet ervan!

Liefs Jaimy

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kerst Recepten: 6 x Hoofdgerechten | Jaimy's Kitchen
    18 januari 2017 at 17:19

    […] Familierecept Konijn […]

  • Leave a Reply