Kerstrecepten/ Ontbijt/ Zoet

Kerst Recept: Nougatine & Sweet Mango

In de deze reeks laat ik jullie zien hoe je ‘Zout met een smaakje’ in je gerechten kunt verwerken. Ik kan namelijk goed voorstellen dat je de bovenstaande potjes ongelooflijk leuk vindt, maar nog niet goed weet hoe je ze in je dagelijkse keuken en gerechten kunt verwerken. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en dát wil ik jullie laten zien! Kan wel natuurlijk, maar die keuze is aan jou 😉

Vandaag laat ik jullie zien hoe je de ‘Smaakje zonder Zout’  Nougatine en Sweet in een recept kunt verwerken.

De ‘zout met smaakjes’ en ‘smaakje zonder zout’  zijn door Marc Somers en Anne Westerbos ontwikkeld om je maaltijd op een gemakkelijke manier nog smakelijker te maken. Met veel liefde worden de eigen kruiden en bloemen geoogst, geplukt waarna ze worden gedroogd en in de zoutjes verwerkt. De Nougatine en Sweet kun je kopen voor €4,50,- per stuk.

Vandaag is dus het Nougatine en Sweet aan de beurt; maar wat is dit nu eigenlijk?

Nougatine is karamel met hazelnoot en vind ik heerlijk in combinatie met fruit. Sweet is uiteraard zoet, maar met een vleug bloemen, pepermunt en limoen. Dit moest natuurlijk in een recept verwerkt worden. Ik koos voor een rijstepap met mango, een heerlijk dessert. Zal ik een geheim vertellen? Ik vind het nog lekkerder als ontbijt!

Ingrediënten voor 8/10 flinke porties:

– 250 gram jasmijnrijst
– 600 ml water
– 1 blikje kokosmelk van ons 350 ml
– 2 vanille stokje
– 1 stengel citroengras
– citroenrasp  en sap van 2 citroenen
– 1 limoen, rasp en sap
– 4 limoenblaadjes (optioneel)
– 2 plakjes gember
– 200 ml room
– 1 eetlepel sweet poeder
– 100 gram poedersuiker
– 2 mango’s

Let op: gebruik het poedersuiker op eigen smaak, sommige houden van mierzoet, andere van wat minder.

Nougatine en Sweet

Hoe maak je het?

  1. Zet een pannetje op met daarin de jasmijnrijst, het water en kokosmelk. Voeg hier de volgende ingrediënten aan toe: gember, citroensap en rasp, limoensap en rasp, citroengras, limoenblaadjes en het merg van het vanillestokje.
  2. Breng dit heel zachtjes aan de kook, maar hou dit goed in de gaten. De rijst moet zacht zijn, maar niet té zacht. Wanneer het vocht opgenomen is door de rijst en de korrel de juiste zachtheid heeft, neem je het pannetje met de rijst van het vuur.
  3. Laat de rijst goed afkoelen.
  4. In de tussentijd snij je van 1 mango mooie kleine blokjes en van de andere mango maak je een puree.
  5. Nu mag je ook de room gaan kloppen. Deze mag van substantie stevig zijn, maar klop het niet tot slagroom, dit is weer té stevig.
  6. Wanneer de rijst afgekoeld is voeg je de room, poedersuiker en zweetpoeder aan de rijst toe. Meng dit goed en pas de smaak waar nodig aan met poedersuiker.
  7. Serveer nu de rijst in een klein glaasje, daarop de mango puree, de mango stukjes en om het af te maken wat strooi je wat Nougatine er over.
  8. Geniet ervan!

Liefs Jaimy

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Foodtalk: Green Happiness Week 1 & 2 | Jaimyskitchen.nl
    16 maart 2016 at 06:36

    […] heel lekker, al heb ik deze ook aangepast naar mijn smaak. Ik gebruik dit recept van mezelf ervoor: Rijstepap met Mango. Uiteraard laat ik de room en suiker weg. Ook pureer ik wat mango en meng dit met de rijstepap, […]

  • Leave a Reply