Lunch/ Vis/ Voorgerechten

Kerst Recept: Gravad Lax met Bieten

Dit recept wil ik al een tijdje maken, nadat ik dit bij vriendinnetje Mathilde gehad heb. Het was zó enorm lekker, dat ik bedacht dat dit een perfect kerst recept is. Een lekker voorgerechtje, wat zeer makkelijk een aantal dagen van te voren te maken is. Deze ingemaakte zalm is heerlijk, maar ik kan je vertellen dat het niet zonder slag of stoot ging om dit te maken. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Oké, ik moet dit wel vertellen. De Gravad Lax maakte ik naar inspiratie van een Jeroen Meus recept, in combinatie met een paar andere recepten online. Waar ging het dan mis? Bij het zout! De zalm was veel en veel te zout. Gelukkig had ik twee flinke stukken en ging ik met het andere stuk aan de slag om het te redden, wat aardig gelukt is. Ik heb hier meer suiker en extra wat honing aan toegevoegd, Dus, hier onder mijn interpretatie op een goed Gravad Lax recept.

Ingrediënten voor 4 personen:

– 600 gram verse zalmfilet met huid
– 100 gram golf zeezout
– 120 gram bruine basterd suiker
– 120 gram witte basterdsuiker
– 2 eetlepels honing
– 2 geraspte appels
– 1 tot 2 geraspte bieten (afhankelijk van grootte)
– 1 citroen (rasp)
– 1 theelepel witte peper
– 2 eetlepels witte wijn azijn
– 1 bosje dille

Voor erbij:
– bietjes in verschillende kleuren
– olijfolie

Gravad Lax

Hoe maak je het?

  1. De Gravad Lax kun je het beste 3 tot 5 dagen van te voren bereiden, maar het moet echt minstens 24 uur in de koelkast staan.
  2. Neem een ovenschaal en leg hier het stuk zalm in. Nu mag je alle ingrediënten hier aan toe voegen, op de dille en de ingrediënten ‘voor erbij’ na. Het mengsel is je marinade waar de zalm in gaat conserveren als ware.
  3. Zorg ervoor dat de marinade goed over de zalm verdeeld is, dek het af met zilverfolie en leg er iets zwaars op, zo kan het dan vervolgens in de koelkast.
  4. Wanneer de zalm na een paar dagen goed ingetrokken is, is hij klaar om op te eten!
  5. Stoom wat bietjes voor erbij, dresseer deze met wat olijfolie en maak het bord op met de dille.
  6. Geniet ervan!

Liefs Jaimy

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    LifeStyleTalks
    22 december 2015 at 19:09

    Ziet er héél smakelijk uit!

  • Leave a Reply