Borrelhapjes & Dips/ Lunch

Recept: Hummus

Hummus, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ondertussen is de kikkererwtenpasta een hype geworden en iedereen eet wel eens hummus. Wisten jullie dat het echt eenvoudig te maken is? Wanneer je dit eenmaal gemaakt hebt, stap je over naar zelf gemaakt hummus in plaats van kant en klare. Het is namelijk ontzettend gemakkelijk te maken. Je hebt wel een goede keukenmachine of desnoods blender nodig, want de kikkererwten hebben echt 15 minuten de tijd nodig om tot de juiste zachte consistentie te komen. Daarnaast wil ik je aanraden om gedroogde kikkererwten te kopen en deze een nachtje te laten weken (dit wordt ook wel met een eetlepel bakpoeder gedaan). Na het weken kook je ze gaar in ongeveer 2 uur, bepaal zelf wanneer ze zacht genoeg zijn. Heb je hier geen tijd voor? Neem dan een blikje kikkererwten en spoel deze goed af. Het is nog steeds vele malen lekkerder dan kant-en-klare hummus. Klaar voor het recept?

Ingrediënten:

– 250 gram kikkererwten (bij voorkeur zelf geweekt en gekookt)
– 2 kleine teentjes knoflook of 1 groot teentje
– 1 eetlepel bakpoeder
– 1/2 citroen
– 1 eetlepel tahini
– snufje zout
– gehakte peterselie
– olijfolie

Optioneel:

– komijn poeder
– paprika poeder

Hoe maak je het?

  1. Laat de kikkererwten 1 nachtje in water met een eetlepel bakpoeder weken.
  2. Vervolgens mag je de kikkererwten gaar koken in ongeveer 2 uur.
  3. Nadat de kikkererwten gekookt zijn, laat je deze goed afkoelen.
  4. Plaats de kikkererwten in de keukenmachine, samen met de knoflook en eetlepel tahini.
  5. Laat de keukenmachine minstens 15 minuten draaien en voeg indien nodig wat kookvocht toe
  6. Voeg het sap van een halve citroen toe en een snufje zout.
  7. Ondertussen hak je de peterselie. Ik vind het lekker als de peterselie nog iets grover is.
  8. Mocht je het lekker vinden om de peterselie aan de hummus toe te voegen, laat het dan even meedraaien in de keukenmachine.
  9. Breng de hummus op smaak met eventueel meer zout, citroensap of tahini.
  10. Besprenkel de hummus met olijfolie en strooi de peterselie er overheen. Maak eventueel af met paprikapoeder of komijnpoeder.
  11. Serveer met heerlijk pita brood, met knapperige groenten of elke andere manier waarop jij graag je hummus eet!

IMG_4875-001

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Stokbroodje Hummus en gegrilde aubergine | Jaimyskitchen.nl
    25 februari 2015 at 12:23

    […] de avond van te voren maken. Oh, en hebben jullie mijn recept voor zelfgemaakte hummus al gelezen (klik)? Simpel, maar ontzettend […]

  • Reply
    Recept: Baguette met hummus, courgette & spek | Jaimyskitchen.nl
    5 juli 2015 at 07:02

    […] – courgette – ontbijtspek – peper en zout – olijfolie – zelf gemaakte hummus (klik voor recept) […]

  • Reply
    Persoonlijk: Jaimy's Kitchen Catering | Jaimy's Kitchen
    27 januari 2017 at 17:02

    […] hummus! Heerlijke toevoeging op de klassieke variant van hummus. Hiervoor heb ik mijn eigen hummus recept gebruikt en bieten […]

  • Leave a Reply