Lunch/ Ontbijt

Flower Zout: Eggs Benedict met Zalm

Jaimy vroeg ons om een artikel te schrijven waarin we een lekker gerecht met het Flower zout maken. Natuurlijk willen we dat! Lekker experimenteren en ook nog eens een goddelijk ontbijt op de zondagochtend. Je hoort ons niet klagen!

Met in het achterhoofd het idee om de Flower zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, kiezen we deze zondagochtend voor Eggs Benedict. Dit zijn gepocheerde eieren met gerookte zalm en Hollandaise saus. In Nederland is het momenteel up and coming, maar tijdens onze reis door Australië zagen we het gerecht bijna in elk ontbijtzaakje op de kaart staan. Vervang de zalm door bacon, ham of ga voor de vegetarische variant met gegrilde courgette en tomaat.

Eggs Benedict 3

Menig hobbykok laat zich al snel afschrikken door Hollandaise saus. Dit is helemaal niet nodig want het hoeft niet moeilijk te zijn. Het belangrijkste is dat je er goed bij blijft, continu blijft roeren en de saus niet te heet laat worden. De Flower geeft een prachtig contrast, allerlei kleurtjes op de mooie egaal gele saus. Het zout is gemixt met eetbare gedroogde bloemen. Het geeft dus niet alleen een kleurrijk effect maar het voegt ook extra smaak toe.

Ingrediënten voor vier personen:

Voor de gepocheerde eieren en garnering
– 300 gr gerookte zalm
– 4 eieren
– 4 brioche broodjes
– 1 avocado

Voor de Hollandaise saus
– halve gesnipperde sjalot
– 50 ml witte wijnazijn
– 50 ml water
– 5 peperkorrels
– 1 blaadje laurier
– 4 eidooiers
– 300 gr geklaarde boter (ghee)
– Citroensap

Eggs Benedict

Hoe maak je het?

  1. Zet een pan water met een scheutje azijn op het vuur tot deze kookt.
  2. Schil en snijd de avocado in plakjes.
  3. Nu kun je alvast de brioche broodjes verwarmen in de oven.
  4. Nu gaan we beginnen aan de Hollandse saus. Voeg de sjalot, azijn, water, witte peperkorrels en de laurier samen in een pannetje. Verwarm dit tot het voor de helft gereduceerd is. Dit aromatische sapje heet gastrique. Begin ondertussen vast aan stap 5.
  5. Pocheer de eieren in de pan met kokend water.
  6. Wanneer de gastrique klaar is, mag je deze zeven en een beetje laten afkoelen tot ongeveer 50 graden Celsius en in een kommetje doen.
  7. Voeg de eidooiers toe aan de kom en klop het Au Bain Marie luchtig.
  8. Nu mag je druppelsgewijs de geklaarde boter toevoegen, terwijl je blijft kloppen. Zorg dat het mengsel niet te heet worden anders krijg je roerei.
  9. Als de massa egaal en luchtig is haal je de saus van het vuur, breng eventueel op smaak met citroensap.
  10. Snijd de brioche broodjes open, beleg deze met plakjes zalm en avocado.
  11. Leg hier boven op het gepocheerde ei en voeg dan royaal de Hollandaise saus toe.
  12. Als laatste besprenkel je het gerecht met Flower zout.
  13. Eet smakelijk!Wil je ook een keer experimenteren met Flower zout? Bestel nu een potje bij Marc Kookt door een mailtje te sturen naar marckookt@hotmail.com of bezoek Facebookpagina: Marc Kookt

Deze blogpost is geschreven door Anne Westerbos.

Liefs Jaimy

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Ria Adriaansen
    22 maart 2016 at 08:11

    Dit lijkt me zó lekker ! Ga het met Pasen proberen te maken.

    • Reply
      admin
      23 maart 2016 at 19:39

      Succes, gaat je zeker lukken!

    Leave a Reply